Monday, December 4, 2023
HomePorodicaBebeMuškarci sa manjim testisima su bolji očevi

Muškarci sa manjim testisima su bolji očevi

Najnovija istraživanja su pokazala da su muškarci koji imaju manje testisi bolji roditelji. Takvi muškarci su više uključeni u odgajanje deteta i pažljiviji su prema njima. Prethodne studije sugerisale su da pad testosterona može da smanji seksualni nagon, ali sva ta energija se preusmerava na njegovo novorođenče. Ovo je povezano s evolucijskom hipotezom da se parenje i roditeljstvo takmiče za ograničenu energiju koju životinje troše na reprodukciju.    
Džejms Riling, doktor sa Atlanta Emori Univerziteta odlučio je da istraži povezanost između veličine testisa i roditeljstva kod muškaraca. Veličina testisa povezana je s proizvodnjom sperme i nivoom testosterona.
Njegov tim analizirao je 70 očeva između 21 i 43 godine koji imaju mlađu decu, izmerena je veličina njihovih testisa i urađena je magnetna rezonanca kako bi se pratila aktivnost u delu mozga koji implicira roditeljsku motivaciju dok je muškarac gledao fotografiju svog deteta, deteta stranca i nepoznatog odraslog čoveka. U studiji nisu naveli precizne mere “malih” i “velikih” testisa. Očevi su odgovorili i na pitanja koja se tiču zdravstvenog stanja njihove dece kao i brizi o deci pred samo spavanje.
Istraživači su otkrili da je veličina testisa kod očeva negativno povezana s područjem mozga koji se aktivira kada gleda slike svog deteta. Zaključeno je da su muškarci koji imaju manje testise emotivnije reagovali na slike svoje dece i da su uključeniji u njihov život. Dakle, ukoliko preskoči jednu strasnu noć, nemojte da mu zamerite. Samo mu je proradio roditeljski instinkt.
 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!