Wednesday, April 17, 2024
HomePorodicaBebePrednosti mladih mama: 5 poslovnih veština koje stičete kada dobijete bebu

Prednosti mladih mama: 5 poslovnih veština koje stičete kada dobijete bebu

Iako je u pitanju diskriminacija, mnogi poslodavci smatraju da zapošljavanje žena koje su trudne ili planiraju da dobiju dete u skorijoj budućnosti smatraju katastrofalnim poslovnim potezom. Ipak postoje prednosti baš ovih potencijalnih radnica, jer sa rođenjem deteta mlade mame stiču set veština koji im kasnije u poslu može biti dragocen.      
1) “UBILAČKI” INSTINKT

  • Ako bilo koju majku pitate šta bi uradila za svoje dete odgovor koji ćete dobiti biće: Sve. Da li ste nekada videli koliko su divlje životinje agresivne kada štite svoje mladunce?
  • Kao što lavica skače na grlo divlje zveri koja će postati hrana njenim mladuncima, sa obnovljenom i većom energijom, tako je i majka spremna da se uhvati u koštac sa problemima i preprekama u biznisu jer će joj uspeh u karijeri pomoći da nahrani svoju decu.

2) MENADŽMENT VREMENA

  • Kako bi nova majka izdržala tempo novorođenčeta koje celog dan apodrazumeva menjanje pelena, hranjenje i nosanje, neophodno je da pribegne multitaskingu i veštinama uštede vremena.
  • To žongliranje se kako dete raste samo dodatno komplikuje sa svim aktivnostima i potrebama deteta, za koje se po pravilu obraća mami. Kada jedna žena uspe da organizuje dan kao majka i uspe da pozavršava sve obaveze oko deteta, organizacija zahtevnog i pretrpanog radnog dana za nju će biti pesma.

3) STRPLJENJE

  • Strpljenje je stvar koju su mlade mame primorane da savladaju. Tome ih uče šetnje po sobi sa uplakanom bebom u naručju u tri sata ujutru, petnaestominutna šetnja do prodavnice koja sa malim detetom traje i po sat vremena, ručak od šest kašika pirea od šargarepe koji se razvuče i na 45 minuta…
  • To strpljenje na radnom mestu moglo bi da se pokaže kao vredna veština, jer umanjuje nivo stresa i poboljšava sposobnost za saradnju.

4) LIDERSTVO

  • Kada je žena majka, ona je i šef čija reč mora da se poštuje i posluša. Majke moraju da preuzmu kormilo i 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji predvode svoj mali tim.
  • Ovo podrazumeva kontrolu u svakom momentu i sposobnost konstantnog donošenja odluka. Ove veštine će i u kancelariji biti itekako isplative.

5) KRIZNI MENADŽMENT

  • Majke se navikavaju na to da uvek očekuju neočekivano. Ne postoji ništa što na poslu može da vam se desi što bi moglo da vas uznemiri više nego kada gledate svoje detence koje se bori sa nekom od mnogobrojnih dečijih bolesti.
  • Kada ste majka, brzo naučite da se suočite sa najrazličitijim izazovima sa snagom i kreativnošću koju niste mislili da posedujete.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!