Thursday, July 18, 2024
HomeUrban vodičDešavanjaMuzika Džona Koltrejna lajtmotiv večeri Jazz sredom #21

Muzika Džona Koltrejna lajtmotiv večeri Jazz sredom #21

U okviru džez jam session večeri koje se svake srede održavaju u klubu Kuglaš, ove srede, 23.marta, sviraće se muzika džez legende Džona Koltrejna.

Jazz sredom #21 vodiće Tribute to Coltrane u sastavu: Oliver Đurković (tenor saksofon), Vukan Potežica (kontrabas) i Nikola Radojičić – bubnjevi. Ekipa će na bini, pored pomenutih instrumenata, imati i klavijaturu, ukoliko neko od prisutnih muzičara bude želeo da im se priključi.

Na repertoaru će se naći poznate i manje poznate Koltrejnove numere, kao i džez standardi u originalnim aranžmanima, a nakon toga sledi otvoren jam session i svi su dobrodošli da se priključe!

 

Džon Vilijam Koltrejn (23. septembar 1926 — 17. jul 1967) je bio američki džez saksofonista i kompozitor. Radeći u bibop i hard bop idiomima na početku svoje karijere, Koltrejn je pomogao kao pionir u upotrebe modusa i modalne muzike, takođe bio je jedan od igrača na čelu fri džeza. Vodio je najmanje pedeset sesija snimanja i pojavio se na mnogim albumima drugih muzičara, uključujući trubača Majlsa Dejvisa, bendlidera Djuk Elingtona i pijanistu Teloniusa Monka. Tokom njegove karijere, Koltrejnova muzika i život dobijali su sve duhovniju dimenziju, što je ilustrovano na njegovim najcenjenijem albumu A Love Supreme (1965), kao i na Ascension (1966). On je i dalje najuticajniji saksofonista u istoriji muzike i dobio je brojne posthumne nagrade, uključujući Pulicerovu nagradu 2007. godine, a kanonizovala ga je Afrička pravoslavna crkva. Njegova druga žena bila je pijanistkinja i harfistkinja Alis Koltrejn. Par je imao troje dece: Džona mlađeg (1964–1982), basistu; Ravi (rođen 1965), saksofonista; i Oran (rođen 1967), saksofonista, gitarista, bubnjar i pevač.

 

Ulaz će se naplaćivati 250 dinara ali organizatori navode da ulaznice ne moraju da plaćaju studenti FMU koji imaju indeks sa sa sobom kao ni muzičari koji će svirati (ali moraju imati instrument sa sobom – bubnjari palice, pianisti indeks ili note). Takođe, studenti bilo kog fakulteta ili srednjoškolci koji sa sobom imaju ideks ili đačku knjižicu plaćaju ulaznicu 150 din.

Kuglaš se nalazi u Đušinoj 5 u Beogradu a okupljanje počinje od 19 sati.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/654096462364768

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!