Prema rečima General-potpukovnik-a (u daljem tekstu general) u penziji Milomira Miladinovića, kojie u Begradskoj hronici izjavio, kako su se vremena drastično promenila od momenta kada je rešeno da se zamrzne služenje vojnog roka.

Velike promene su se desile na medjunarodnom planu, a gledano na geo-političku situaciju u regionu vidi se da su se mnoge zemlje, oglušile o medjunarodno pravo i zakone, poput nama bitne situacije u Prištini, gde rukovodstvo takozvane rep. Kosovo, ne priznaje  ugovore koje su potpisali.

Ali prema rečima ovog generala u penziji, na potrebu za obnavljanje redovnog služenja vojnog roka, najviše utiče osipanje rezevnog kadra.
“Mi svake godine praktično gubimo dve generacije – jedna generacija koja nije upućena, a druga koja je prestarela. Za ovih deset godina izgubili smo 10 generacija koje nisu otišle na služenje, oko 30.000 godišnje, a istovremeno izgubili smo 10 generacija ljudi koji su prestali da budu vojni obveznici” objasnio je svoj stav general Miladinović.

Kada se pogleda sitvacija sa dobrovoljnim služenjem, vidi se ogromna razlika od predviđanja i realnosti.
“Ne prijavljuje se dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na predviđen broj”, objašnjava trenutno stanje Miladinović i ocenjuje da je apsurd to što se u anketama pokazuje zainteresovanost.

Prema rečima ovog generala u penziji, ogroman problem postoji i kad je reč o profesionalnim vojnicima, koji su relativno malo plaćeni, pa je kod njih vidljiva određena nezainteresovanost i želja za što pre prekidom ugovora i izlaska iz vojske.

O vojsci i troškovima vezanim za nju mora razmišljati dugoročno. “Novac koji se ulaže u vojsku, neko će reći ‘bačen u bunar’, ali vojska nije za danas ili sutra već za narednih 15 ili 20 godina”, naglašava General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović.