Sunday, April 21, 2024
HomeBlueBiznisNajčešće greške pri sadnji orašastih plodova - oraha, lešnika i badema

Najčešće greške pri sadnji orašastih plodova – oraha, lešnika i badema

Nije redak slučaj da nakon velikog ulaganja i nakon nekoliko godina od sadnje počnete da uviđate nepravilnosti koje ni najmanje niste očekivali. Zbog naizgled malih grešaka ili propusta veliki kapital može vrlo lako propasti, a posle svega vam ostane izgubljen novac, potrošeno vreme i veliko razočaranje.

Greške kod oraha su jako skupe i treba bar 10-15 godina čekanja, rada i ulaganja u održavanje zasada, da shvatimo kako smo dobili samo hladovinu ispod oraha.

sadnice oraha
sadnice oraha

S toga je vrlo važno dobro se informisati, pripremiti za prvi i pravi korak, a onda slediti striktna uputstva koja dolaze od proverenih kompanija i stručnjaka u tom polju, kakvi su Chandler waltree doo koji su detaljno opisali najčešće greške pri sadnji orahovi sadnica.

  1. Budite sigurni gde kupujete mladice, orahove sadnice, od koga kupujete. Upoznajte se sa istorijom njegovog rasada, poreklom mladica oraha, kao i o uspešnosti rasadnika kao uzgajivača.
  2. Ispitajte svoje zemljište, pogodnosti, geograsko poreklo i vrstu prijamčivih sadnica, vrsta koje bi odgovarale izabranom tipu sadnje.
  3. Konsultujte se i vodite računa pravilniku sadnje, prvenstveno o razmaku sadnje i površini na kojoj sadite.
  4. Oplemenjivanje, navodnjavanje i orezivanje oraha može uticati na njegov dalji razvoj. Dovoljno je da pogrešitie u dozi nutritivnih dodataka, navodnjavanja ili kod nepravilnog orezivanja i kalemljenja da dođe do neželjenih pojava.
  5. Vodite o računa o čestim bolestima koje zahvataju biljku; Crna pegavost (Bakterijske fleke) – Antraknoza (Siva pegavost lišća) – Orahove buve – Parazitne gljive (trulež oraha) – Crvi – Stonoge – Rak korena oraha, Opekotine od sunca…
  6. Kako ne bi u startu pogrešili, potrebno je da uradite određena ispitivanja;
    Ispitati zemljište, odrediti adaptaciju sadnice koje odgovaraju,

Ispitati fizičko stanje zemljišta i njegovu geografsku strukturu,
Uraditi analizu vode za navodnjavanje,
Odabrati najproduktivniju sortu oraha koja odgovara vašem zemljištu
Zahtevati garanciju sadnica sa identifikacijom njihovog porekla

kako izgledaju sadnice oraha
kako izgledaju sadnice oraha

Budite oprezni kod orezivanja
 
Orezivanje kod oraha je veoma važno. Pravilnim orezivanjem moguće je povećati prinos za 50%. Skraćivanje se vrši u avgustu, a orezivanje u februaru. Različite vrste zasađenih i oplođenih sorti zahtevaju različito orezivanje. Vrste oraha, njihova moć, razvoj, proces i dobit možete pogledati u katalogu (ime kompanije itd).
Orezivanje se mora vršiti prema starosti, a ono utiče na produktivnu moć drveta.
Kalemljeni orah mora da ima sertifikat. To je dokaz da su za njegovu proizvodnju korišćene sertifikovana podloga i sertifikovana kalemgrančica, a njen razvoj tokom 2 godine pratio fitosanitarni inspektor. Ako kupujete orah bez sertifikata – budite sigurni da ste dobili tzv. “školovanu sadnicu”, tj. obični orah sejanac koji je prekraćen na 10 cm iznad tla da bi formirao koleno koje imitira mesto kalemljenja.
 
Zašto je važno biti oprezan i toliko detaljan kada je u pitanju izbor sadnica?
Proverene sadnice su prvi korak ka uspešnosti vaše sadnje.
Bez proverenih i pravih sadnica nema ploda. Jednostavan odgovor i razlog da budete oprezni. Novac i trud koji ulažete u uzgoj ovog voća nije mali, s toga su greške skupe, a katastrofu možete primetiti tek kada bude kasno za ispravke.

Zato je poreklo vaših budućih sadnica na prvom mestu. Kupovina, konsultacije i provera zemljišta na sigurnoj adresi su vaša garancija ka uspehu. Neke od takvih usluga nudi Chandler waltree doo koja se trudi da sa klijentima prođe korak po korak kada je u pitanju sadnja oraha, badema, kestena i/ili lešnika.
 
Obratite pažnju
 
Drvo kalemljenog oraha ( kao što je Čendler sorta ) koje je uredno posađeno, završilo svoj razvojni proces te biva usmeren ka privrednoj grani, daje prosečan proizvod;
  6 kg na 6 godina starosti
25 kg na 10 godina starosti
50 kg na 15 godina starosti

Nikolic Malisa
Nikolic Malisahttp://wwww.automotoworld.info
Samostalni pisac sa osvrtom na informatiku, arhitektura, auto industriju kao i obnovljivu energiju. Konstantno ucejne i usavrsavanje sebe i drugih su njegov moto.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!