Friday, July 19, 2024
HomeGreenNapad panike i kako se “nositi” sa njim

Napad panike i kako se “nositi” sa njim

Da li Vam se dešava da vas kadkad obuzmu panike? Tačnije, jeste li se ikad probudili usred noći, ubrzanog rada srca, živci samo što ne eksplodiraju, a niste svesni zašto? Ne brinite, niste poludeli. To je „ samo “ mala panika.

Više od četvrtine ljudi ima bar jedan napad panike tokom života. Naravno, dolazi nenajavljeno, ali dokazano je da se često javljaju kao posledica stresa. Još tačnije, najčešće ih izaziva neki gubitak koji doživimo- bilo da je gubitak posla ili neke bliske osobe.

Takvi, stresni događaji u našim životima drmaju nam tlo pod nogama – čini nam se da ništa nemožemo učiniti, gubimo kontrolu i hvata nas panika…

Time smo rešili pitanje kako dolazi do panike, ali ne i zašto neki paniče, a drugi doživljavaju stres. Stručnjaci kažu da je verovatno reč o „ grešci u živčanom sistemu „.

Koliko god zvučalo smešno, prema njihovoj teoriji, nekim ljudima je deo mozga odgovoran za emocije i strah jednostavno hipersenzibilan. Katkad je ta greška genetsko nasleđe…

Neki poznavaoci za napade okrivljuju noradrenalin. Kada taj hormon utiče na deo mozga odgovoran za razmišljanje i odlučivanje, može jednostavno zakočiti, što naravno dovodi do panike…

Prema jednom istraživanju, napade panike skoro dvostruko češće imaju asmatičari.

Ako je stres taj koji obično prethodi paničenju, onda je logično da se upišete na jogu ili neku vrstu meditacije. Doktori tvrde da rešenje nisu ni tablete za smirenje. Jednostavno ćete se morati naučiti nositi sa stresnim situacijama, tj. panikom.

Evo kako:

Za početak je dobro znati da vam napadi panike ne mogu ništa. Iako nisu prijatni, nisu ni opasni.

Razgovarajte o svojim problemima i napadima. Ako znate da ste skloni paničenju, poverite se svojim najbližima i pričajte o tome. Katkad se samim izgovaranjem problema mogu prepoznati uzroci i simptomi.

Iako nije rešenje, možete pitati za mišljenje svog doktora, koji će proceniti da li vam je potrebna mala doza tableta za smirenje, za svaki slučaj.

Tokom napada često sedite. Ukoliko postoji strah da ćete se onesvestiti, stisnite mičiće na otprilike 30 sekundi. Ovo podstiće dotok krvi u glavu, što će sprečiti da se zaista onesvestite.

Obratite pažnju na druge stvari. To je uvek dobar savet, pa tako i u slučaju panike. Oslobodite se negativnih misli, razmišljajte o nečemu pozitivnom. Ukoliko ne možete sami, uključite televiziju, slušajte dragu muziku.

Ukoliko vam ovakve stvari ne pružaju utehu, ne ustručavajte se otići u bolnicu. Tako ćete se uveriti da nemate srčani udar ili nešto slično…

Jednom kad doživite napad panike, ne budite kukavica. Naravno biće vam potrebno vremena da se smirite, ali izbegavanjem svakodnevnih obaveza i aktivnosti ništa nećete postići.

Ako vas ni ovi saveti nisu smirili, nemojte se bojati odlaska kod psihologa. Ostvarite kvalitetan život bez panike važnije je nego sumnjati u sebe.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!