Monday, February 26, 2024
HomeBlueNaučnici otkrili "Ajnštajnovu planetu"

Naučnici otkrili "Ajnštajnovu planetu"

Ajnštajnova specijalna teorija relativnosti pokazala se korisnijom nego ikad, jer su naučnici uspeli da uz pomoć nje otkriju jednu udaljenu planetu. Novootkriveni svet nazvan “Ajnštajnova planeta” jedan je od 800 poznatih tela izvan sunčevog sistema i prvi otkriven ovom metodom.
Planeta poznata i kao Kepler 76b je 25 odsto veća od Jupitera i teška gotovo dvostruko, zbog čega se cela klasa takvih nebeskih tela zove “vrućim Jupiterima”. Istraživači su prvi put koristili efekte koje predviđa Ajnštajnova specijalna teorija relativiteta, tačnije efekat zračenja u kom se čestice svetlosti, fotoni, nagomilavaju i usmeravaju se u pravcu kretanja zvezde.
Uz to, gravitacione plime sa planeta koje orbitiraju okolo izazivaju blago “razvlačenje” zvezde u oblik ragbi lopte, zbog čega postaje svetlija kada je širom stranom okrenuta ka Zemlji. Na posletku, sama planeta reflektuje malu količinu zvezdane svetlosti, što je takođe doprinelo ovom otkriću.
“Tražimo vrlo suptilne pojave”, rekao član istraživačkog tima Dejvid Letam iz Harvard Smitsonijan centra za astrofiziku na Kembridžu. “Bilo nam je potrebno merenje svetlosti zvezde sa izuzetnom preciznošću”.
Istraživači su koristili podatke dobijene sa NASA Kepler letelice koja je ponudila veoma detaljne podatke o tom sistemu. Iako je Kepler dizajniran da “lovi” takve nebeske objekte, on to obično čini takozvanom tranzitnom metodom. Nova upotreba Ajnštajnove teorije odnosi se samo na veće planete, a trenutno je na taj način nemoguće pronaći planete veličine Zemlje.
“Svaka tehnika za ‘lov’ na planete ima svoje slabosti. Ali svaka od njih poboljšaće našu sposobnost za istraživanje novih svetova”, kaže Avi Loeb, takođe član Centra za astrofiziku. Rad o ovom otkriću biće objavljen u narednom izdanju Žurnala astrofizike.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!