Thursday, June 13, 2024
HomeGreenNekoliko trikova za letnje sređivanje kuće

Nekoliko trikova za letnje sređivanje kuće

Kako da vaša kožna sofa bude kao nova?


Čišćenje kožnog nameštaja može da se iskomplikuje, zato pročitajte par saveta kako to da uradite:

– najbolji način da očistite kožni nameštaj je da koristite sapun za sedlo ili da poprskate kožu jednom nedeljno kombinacijom sapuna i ulja koja je dostupna u obućarskim radnjama, i da prebrišete nežnom tkaninom.

Većina sofa je kožna i dovoljno je samo da koristite navlaženu krpu i malu količinu sapuna kako biste joj povratili sjaj. Obratite pažnju da je krpa vlažna a ne mokra, jer nakon upotrebe mokre krpe ostaju fleke.

Nakon korišćenja vlažne krpe, prebrišite suvom krpom, najbolje pelenom i isprskajte omekšivačem za kožu neposredno nakon toga.

Važno:

* uvek se pridržavajte pravila da najpre isprobate svoje sredstvo za čišćenje. Uradite to na delu sofe koji se ne vidi, sačekajte da se dobro osuši kako biste se uverili da ne ostavlja tragove ili fleke.

Kako da čistite podne površine?


1. Laminat – Laminat bi trebalo klasično usisati a zatim prebrisati vlažnom krpom. Izbegavajte da koristite veliku količinu vode u brisanju ove površine. Većina tečnosti koja se prospe na laminat može se ukloniti uobičajenim sredstvima za čišćenje, ali ako je fleka od ruža, mastila, ili markera probajte sa acetonom. Nikad nemojte grubo trljati laminat da biste uklonili okorele fleke sa laminata. Najbolje bi bilo kada biste svaku fleku sa laminata prebrisali što je pre moguće.

2. Drveni pod – očistite drveni pod metlom ili koristite vakum čistač sa dodatkom četke. Jednom nedeljno dobro isceđenom krpom koristeći sredstvo za čišćenje drveta prebrišite drven pod. Nemojte da natopite pod ili da dozvolite da se voda zadržava na ovakvoj površini jer će voda prouzrokovati oštećenje. Ako na podu imate tragove obuće obrišite ih nežno sa gumicom za brisanje. Vratite prirodnu boju drvenim površinama uljem limuna i suvom krpom. Međutim limun funkcioniše samo kod prirodnih i voskiranih podova, ne i kod lakiranih.

3. Pločice, kamen i linoleum:

– kamene podloge – Kamen je uglavnom prošao određenu fazu sređivanja pre izlaska iz fabrike, ako ne, lako će dobijati mrlje, tako da je važno da se plombira zaptivnom masom za terakotu, i da se koristi ulje lanenog semena. Kada se zapečati, čišćenje nastavite sa kombinacijom blagog deterdženta i vode. Da bi održao svoju lepotu kamenu je neophodno da se u vremenskim intervalima plombira nanovo.Svaku prosutu kiselinu obrišite momentalno. Rekonstruisan kamen zahteva da se premaže inhibitorom, zatim da se impregnira sa zaptivnom smesom na bazi vode. I taj postupak treba da se ponavlja svake dve godine.

– keramičke pločice – keramičke pločice mogu da se čiste blagim deterdžentom i vodenim rastvorom i ne zahteva plombiranje. Nikad nemojte koristiti abrazivna sredstva jer ćete oštetiti gleđ.

– linoleum – Vakum čišćenje i klasično četkanje će ukloniti prašinu i kamenčiće koji mogu oštetitit linoleum. Za čišćenje ovakvih površina koristite blagi deteržent i vodu. Izbegavajte abrazivna sredstva jer ona ostavljaju tup sjaj na podu. Budite obazrivi sa proizvodima baziranim na silikonu jer mogu načiniti pod jako klizavim.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!