Sunday, June 16, 2024
HomeGreenNeverovatna dijeta zvana:”Najveći gubitnik”

Neverovatna dijeta zvana:”Najveći gubitnik”

Najveći gubitnik je posebno osmišljena dijeta sa ciljem da oslabite, ali bez većih stresova po organizam. U ovoj dijeti nema izazivanja primamljivim italijanskim specijalitetima, nema tableta za mršavljenje ni ličnih trenera. Zasniva se na zdravoj ishrani, uz puno vežbanja i aktivnosti.

Dijeta o kojoj je ovde reč predstavlja niskokalorični režim ishrane zasnovan na 4-3-2-1 piramidi ishrane: 4 porcije voća i povrća; 3 porcije niskokaloričnih proteina; 2 porcije žitarica; i jedan dodatak za kraj, u kombinaciji sa već proverenim fizičkim aktivnostima. Ishranom zasnovanoj, najvećim delom, na voću, povrću, niskokaloričnim proteinima i povrh svega fizičkim aktivnostima – ne samo da ćete izgubiti suvišne kilograme već ćete smanjiti i nivo holesterola u krvi, krvni pritisak i postaćete jači i još energičniji.

Majkl Dansinger (Michael Dansinger), lekar i istraživač u oblasti ishrane i gojaznosti na Taft univerzitetu (Tufts University), razvio je u saradnji sa stručnjakom za dijete i vrhunskim kuvarom i trenerima dijetalni program koji je pokazao veoma dobre rezultate kada je u pitanju nenaporno gubljenje suvišnih kilograma.

Od ovog dvanaestonedeljnog programa možete očekivati da ćete jesti često, ali male obroke koji se sastoje od puno vlaknaste hrane i proteina. Takva hrana učiniće vas potpuno sitim bez unošenja previše kalorija.

Naglasak je na kvalitetu kalorija koje se unose, kako bi se ispunile prehrambene potrebe pojedinca i podjednako uživalo u prirodnoj zdravoj hrani i niskokaloričnim proteinima, što će vam pomoći da se što lakše nosite sa glađu, čak i pre nego što do pojave ovog osećaja dođe.

Pri tom nećete jesti hranu koja podstiče apetit, poput hleba, testenina ili krompira. Svakodnevno vođenje dnevnika i beleženje unosa hrane, obraćanje posebne pažnje na veličinu obroka i 1-2 litra vode dnevno – čine, ukratko, osnovu ove dijete.

Šta je dozvoljeno jesti?

Pozajmljena 4-3-2-1 piramida predstavlja polaznu tačku, a svaki broj označava količinu obroka iz svake od prehrambenih grupa:

  • 4 porcije voća i povrća
  • 3 porcije proteina – niskokalorični, vegetarijanski ili mlečni proizvodi sa malim procentom masti
  • 2 porcije žitarica
  • 1 (ekstra) porcija masti, ulja, slatkiša, alkohola ili nečega po izboru u vrednosti do 200 kalorija

Rezultati dijete “najveći gubitnik”

Nakon intenzivnih ispitivanja i na osnovu dobijenih pozitivnih rezultata, ovaj dijetalni program odobrila je i Internacionalna dijetalna asocijacija. Ono što se takođe ističe jeste i da gornja granica za dnevni unos kalorija treba biti 1200. Sve ispod navedene granice nije preporučljivo, jer je onda izuzetno teško obezbediti organizmu neophodnu količinu vitamina, minerala i hranljivih supstanci neophodnih za nesmetano obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Primer jelovnika za jedan od dana zasnovan na gorepomenutoj piramidi:

Doručak: pola porcije sa proteinima, 1 porcija žitarica, 1 porcija voća = 1 voćka
Užina: pola porcije sa proteinima, 1 porcija voća = 1 voćka
Ručak: 1 porcija sa proteinima, pola porcije žitarica, jedna porcija povrća
Večera: pola porcije sa proteinima, pola porcije sa žitaricama, 2 porcije povrća

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!