Friday, July 19, 2024
HomeBlueNova vrsta turbine na vetar

Nova vrsta turbine na vetar

Kanadska firma Magenn za svoj M.A.R.S. (Magenn Air Rotor System) sistem kaže da uz relativno niska ulaganja pruža visok  stepen iskorišćenja, uz gotovo nikakav negativan uticaj na okolnu prirodu, posebno ptice.

Njihov uredjaj sastoji se od valjkastog balona, ispunjenog helijumom i vezanim za zemlju. Osa valjka paralelna je sa površinom zemlje, Uže, kroz koje prolaze i provodnici za struju, račva se, tako da je svaki krak račve pričvršćen za jedan kraj osovine valjka.

Spoljni omotač valjka opremljen je lopaticama koje pod uticajem vetra okreću generatore montirane sa strane. Kompanija tvrdi da noćna strujanja vazduha na visini od oko 300 metara daju dovoljno snage za proizvodnju do jednog megavata električne energije.

Dok klasične centrale na vetar proizvode struju pri brzini vetra izmedju 3 i 28 metara u sekundi, Magenn rotori rade već pri brzini od jednog metra u sekundi. Kompanija Magenn posebno ističe prednost lakog transporta i aktiviranja svojih lebdećih turbina bez potrebe za izgradnjom stabilnih struktura.

Pošto se turbine postavljaju na relativno velikoj visini praktično su nečujne, a uticaj na životinjski svet je minimalan.

Za više informacija posetite www.magenn.com

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!