Friday, May 24, 2024
HomeBlueNVIDIA pokreće Titan, najbrži superkompjuter na svetu

NVIDIA pokreće Titan, najbrži superkompjuter na svetu

Titan, najbrži superkompjuter na svetu za otvorena istraživanja, je konstruisan ovog meseca u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji u državi Tenesi, otvarajući vrata za nova istraživanja nekih od najkomplikovanijih naučnih izazova danas.
Performanse Titan superkompjutera prelaze 20 petaflopa – ili 20 miliona milijardi operacija sa pokretnim zarezom u sekundi – od kojih oko 90% dolazi od 18,688 NVIDIA Tesla K20 grafičkih akceleratora. Oni su bazirani na NVIDIA Kepler arhitekturi, najbržoj, najefikasnijoj, arhitekturi sa najboljim performansama ikada.
Istraživači koriste i brže superkompjutere kako bi ubrzali vreme otkrića i inovacija širom mnogih naučnih disciplina – od razvoja efikasnijih motora i baterija večih kapaciteta i manje težine, do studija klimatskih promena i pronalaženja lekova za mnoga oboljenja. Titan superkompjuter je prekretnica na putu ka Exascale računarstvu koje teži ka kreiranju 1,000 petaflop superkompjutera.
Titan superkompjuter se koristi od strane Oak Ridge laboratorije, koja je deo mreže istraživačkih laboratorija Sektora za Energetiku SAD-a, i radi se o otvorenom istraživačkom sistemu. To znači da je dostupan istraživačima sa univerziteta, državnih laboratorija i velikom broju industrija koji će koristiti Titan da modeliraju fizičke i biološke fenomene and traže odgovore na izazove današnjice brže nego što je moguće samim eksperimentima.
Podržan energetskom efikasnošću i uštedom koju donosi Tesla K20 grafički processor, Titan je vise od 10 puta brži i pet puta energetski efikasniji od svog prethodnika, sistema Jaguar od 2.3 petaflopa, dok u isto vreme zauzima isto mesta u prostoru. Da je Oak Ridge laboratorija unapredila Jaguar sistem tako što bi jednostavno proširila svoju arhitekturu centralnih procesora, sistem bi zauzimao četiri puta više prostora i trošio bi više od 30 megavati energije.
“Bazirajući Titan na Tesla grafičkim procesorima Oak Ridge laboratorija može da simulira veoma kompleksne aplikacije i time potvrdi značaj ubrzanog računarstva u rešavanju najvažnijih naučnih problema,” izjavio je Stiv Skot, glavni tehnološki menadžer za računarstvo unapređeno grafičkim procesorima, kompanije NVIDIA. “Jednostavno ne možete da dobijete ovakve performanse, snagu i štedljivost sa konvencionalnim arhitekturama baziranim na centralnim procesorima. Ubrzano računarstvo je najbolji i najrealističniji pristup za omogućavanje exascale performansi u narednoj dekadi.”
Razvoj Titan sistema je počeo pre tri godine sa odlukom Oak Ridge laboratorije da unapredi Jaguar sistem, prethodni otvoreni istraživački sistem koji je bio najbrži superkompjuter na svetu. Unapređenje uključuje Tesla K20 grafičke akceleratore, zamena računarskih modula kako bi promenili 200 kućišta sistema u Cray XK7 superkompjuter i memoriju od 710 terabita.
“Nauka i tehnologija su oduvek bili naš primarni cilj, a Titan je revolucionarni alat koji će omogućiti istraživačima u celom svetu da iskoriste ubrzano računarstvo uz pomoć grafičkih procesora kako bi došli do novih otkrića,” izjavio je Džef Nikols, pomoćni direktor laboratorije za računarstvo i računarske nauke u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji. “Novi Tesla grafički akceleratori nude performanse i energetsku efikasnost koja omogućava da Titan dosegne neviđene performanse bez da u isto vreme troši energiju jednog malog grada.”
O NVIDIA Tesla GPU-ovima
NVIDIA Tesla GPU-ovi su ogromni paralelni akceleratori bazirani na NVIDIA CUDA  platformi za paralelno računarstvo. Tesla GPU-ovi su dizajnirani od samog temelja za energetski efikasno računarstvo visokih perfomansi, računarsku nauku i superračunarstvo, isporučivajući dramatično visok nivo ubrzanja aplikacija koje se koriste za širok spektar naučnih i komercijalnih primena za razliku od pristupa korišćenjem samo CPU-ova.
Više informacija o NVIDIA Tesla GPU-ovima je dostupno na Tesla sajtu. Kako bi naučili više o CUDA tehnologiji ili preuzeli najnoviju verziu, posetite CUDA web sajt. Više vesti o kompaniji NVIDIA, informacije o proizvodima, video klipove, fotografije i druge informacije možete naći na NVIDIA newsroom sajtu. Pratite nas na Twitter-u (@NVIDIATesla).

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!