Kada planirate godišnji odmor, jedna od glavnih stvari na koju mislite je koliko ćete dugo biti na odmoru. Idete li na vikend, nedelju dana ili duže od toga?

Prema istraživanjima koja su objavljena u časopisu “Studije o sreći”, postoji savršeno trajanje godišnjeg odmora koje ima maksimalno blagotvoran učinak na vaše zdravlje.
Ako je verovati istraživanjima, istraživači s jednog holandskog univerziteta kažu da odmor treba da traje osam dana. Međutim, eksperimentom u kojemu su učestvovale 54 osobe utvrđeno je da se zdravlje i osećaj sreće povećavaju tokom odmora i da osmog dana dolaze do vrhunca. Problem nastaje u već posle 1 nedelje od povrakta na posa, izmerene vrednosti se vraćaju na početni nivo.
Autori studije zaključili su da je pozitivni efekt letnjeg godišnjeg odmora kratkotrajan, ali da je samo iskustvo odmora, odnosno opuštanje, važno za snagu koja nam je potrebna nakon što pozitivni učinci odmora prođu.
“Česti odmori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja”, zaključak je studije.
U prevodu, na zdravlje i blagostanje ne utiče toliko samo trajanje odmora, koliko je važno da često idete na odmor, makar i na produženi vikend.