Thursday, June 13, 2024
HomeGreenOrasi kao najzdraviji

Orasi kao najzdraviji

Orasi bi trebalo da se što češće nađu na trpezi jer pomažu telu u zaštiti od bolesti, tvrde američki stručnjaci. Od svih koštunastih plodova oni sadrže visok nivo antioksidanasa. Naučnice napominju da su svi koštunasti plodovi odlični za ishranu, ali orasi su ipak nazdraviji…

Do ovog zaključka su došli analizirajući devet različitih plodova. Dr Džon Vilson sa Univerziteta Skrenton ustanovio je da orah ne samo da sadrži dva puta više oksidanata, već da su njegovi antioksidanti daleko boljeg kvaliteta.

Antioksidanti su jako korisni za organizam, jer sprečavaju lančane reakcije koje oštećuju ćelije prilikom oksidativnih promena. Mnoge studije su dokazale da nam antioksidanti pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, čuvaju memoriju, sanjuju rizik od degenerativnih bolesti, umanjuju bol, zamor u mišićima, sprečavaju naka oboljenja oka, pa čak pomažu i protiv bolova.

Naše telo stvara mnogo antioksidanata, ali to, nažalost, nije dovoljno da se izbori sa svim slobodnim radikalima, tako da oksidante treba dodatno unositi hranom.

Shodno tome antioksidanti pronađeni u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E koji je poznat po tome što štiti telo od prirodnih hemijskih supstanci koje uzrokuju bolesti.  Orasi su zdravi i hranljivi, bogati su visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima kao i dijetetskim vlaknima.

Prethodna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje manjih količina oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, pojedinih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!