Wednesday, May 22, 2024
HomeGreenOsam stvari koje treba da uradite za svoje dete

Osam stvari koje treba da uradite za svoje dete

Biti roditelj nije nimalo lako. Obično postajemo svesni svoje odgovornosti tek kada beba dođe na svet i suočimo se sa prvim problemima. Izgleda da je izreka: “Malo dete – mala briga, veliko dete – velika briga” zaista istinita.
Zato je važno učiti decu od najranijeg uzrasta kako da izrastu u dobre, samostalne, samouverene, saosećajne i poštene ljude. Stvoriti dobar temelj za razvoj detetove ličnosti je težak roditeljski zadatak. Počnite što pre, jer stručnjaci ističu da su prve tri godine života ključne za fizički i kognitivni (saznajni) razvoj. Evo male pomoći šta ne bi trebalo da zaboravite…
DOJITE DETE
To je sigurno jedna od najvažnijih stvari koju možete da učinite za njega. Danas se sve više apeluje na mame da slede ovaj savet, jer neke od njih odmah nakon porođaja donose odluku da bebi uskrate takvu mogućnost. Međutim, majčino mleko predstavlja najkvalitetniju hranu za bebu do šest meseci. Dokazano je da se dojenjem smanjuje rizik od mnogih bolesti, uključujući i dijabetes, alergije, astmu, kancer… Osim toga, majčino mleko ima snažan uticaj i na razvoj psihomotornih sposobnosti, kao i na emocionalni i socijalni razvoj deteta.
STVORITE DETETU RUTINU
Iako dosledno poštovanje ustaljenih navika i insistiranje na njima nekima deluje suviše “strogo“, dokazano je da mališani upravo to vole. Deca koja imaju svakodnevnu rutinu su smirenija i sigurnija, a samim tim se lepše ponašaju u odnosu na decu kojoj su dani pomalo haotični. Poštovanje rutine razvija organizacione sposobnosti, pa će dete naučiti da bolje raspolaže svojim vremenom, ali i da poštuje tuđe vreme.
NE IDITE LINIJOM MANJEG OTPORA
Danas mladi često pokušavaju da na lakši način postignu cilj. Kada po prvi put zaplovimo u čudesni svet roditeljstva, postajemo svesni težine našeg novog “zadatka“. Zato često tražimo način kako da sebi olakšamo, zaboravljajući koliko to u nekim slučajevima može loše da utiče na vaspitanje. Roditelji daju deci sve što požele, samo da bi ih što pre “skinuli sa vrata“, a ona onda manipulišu roditeljima. Na primer, vaš mališan insistira: “Hoću čokoladu!“, na šta vi kažete: “Ne može“, ali on počinje da plače, histeriše i da se baca po podu. Vrlo brzo preinačujete “ne“ u “da“. Međutim, detetova razmaženost je samo jedna od posledica vašeg stava.
NAUČITE DETE DA SE HRANI ZDRAVO
Na tome će vam biti zahvalno kada odraste, iako u ovom trenutku nije nimalo oduševljeno. Neka istraživanja su dokazala da bebe još dok su u stomaku počinju da se navikavaju na mirise (ukuse) hrane koju majka jede. Ako želite da se vaše dete zdravo hrani, počnite sa uvođenjem kvalitetne hrane već tokom trudnoće. Kasnije, tokom detetovog života, pokušajte da ne podležete uticaju prehrambene industrije. Uvođenje slatkiša odložite koliko je moguće, a potom ograničite njihov unos na jednom nedeljno. Zdravlje vaših mališana u velikoj meri zavisi upravo od te navike.
HVALITE DETE, ALI UMERENO
Pohvala podstiče razvoj detetovog samopouzdanja i motiviše ga na rad i saradnju. Međutim, kao i u svemu, i tu je potrebno naći granicu, kako dete ne bi postalo zavisno od pohvale ili uobraženo. Ako je dobro uradilo školski zadatak, recite mu: “Bravo, odlično si uradio zadatak“, ali ne: “Ti si najpametnije dete na svetu“. Neka pohvala uvek bude usmerena na trud koji je dete uložilo, a ne na njegovu sposobnost. Izbegavajte da ga ističete među drugom decom, na primer – ne govorite mu: “Bolje si to uradio od svih drugara u razredu“.
POSVETITE DETETU DOVOLJNO VREMENA
Statistike pokazuju da je naša nacija postala nacija vikend roditelja, i da je prosečna srpska porodica na okupu samo tri i po sata nedeljno. Od ponedeljka do petka, sa decom provedemo oko četiri-pet sati. Stručnjaci ističu da je upravo to jedan od ključnih uzroka maloletničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja, ali i problema u braku. Zato vaspitanje dece nemojte da prepustite babama i dedama, vaspitačima, televizoru, kompjuteru… Manjak kvalitetno provedenog vremena sa porodicom dovodi do toga da se dete oseća zanemareno i počinje da radi onako kako ono misli da treba, bez roditeljskih smernica. Odlazak na posao ne može da se izbegne, ali se organizujte tako da posle 18 časova budete posvećeni isključivo vašoj porodici.
NE RADITE UMESTO NJEGA ONO ŠTO MOŽE DA URADI SAMO
Roditelji imaju prirodnu potrebu da se odnose zaštitnički prema detetu, ali u jednom trenutku počinju da prelaze “dozvoljenu“ granicu. Preterano zaštitnički stav može da ugrozi detetovo samopouzdanje. Normalno je da mu pomognete kada naiđe na teškoće, ali nemojte da preuzimate sav njegov “posao“. Dete ima potrebu da se dokaže porodici i svom okruženju, zato mu od najranijeg uzrasta treba davati zaduženja prilagođena njegovom stepenu razvoja, piše Yumama.
SLUŽITE DETETU KAO MODEL
Ako vi ne stavite ruku na usta kada kijate ili zevate, ne možete to da očekujete ni od vašeg mališana. Nepravedno je očekivati od deteta da bude ljubazno ako vi sami niste takvi. Isto pravilo važi i za sve druge oblike ponašanja. Stoga je vrlo važno da na početku roditeljske “karijere“ preispitate svoje ponašanje i poradite na njemu, kako biste poslužili detetu kao dobar primer. Proverite da li postoji nesklad između onog što tražite od njega i onog što sami radite. Jer, deca uče “po modelu“, a u najranijem uzrastu – vi ste im najveći uzor!
 
Izvor: Blic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!