Wednesday, April 17, 2024
HomeOrangeOtkinuta Tutankamonova brada

Otkinuta Tutankamonova brada


Egipatski muzej trenutno sprovodi istragu pokrenutu zbog izjave zaposlenih da je faraonova čuvena zlatna brada polomljena tokom rutinskog odrzavanja.
“Dok su popravljali svetlo u vitrini, neko je nespretno uhvatio masku i odlomio Tutankamonovu bradu”, objašnjava zvaničnik muzeja, koji je želeo da ostane anoniman.
U očajničkom pokušaju da sakriju šta se dogodilo, uplašeni radnici su zalepili bradu, ali su upotrebili pogrešan lepak i nestručno je zalepili. “Problem je u tome što su to radili na brzinu, a za taj postupak je potrebno nekoliko dana”.
Mahmud el Halvagi, direktor Muzeja, i Elham Abdelrahman, šef konzervatorskog odeljenja, demantovali su ove tvrdnje.
“Da je statua polomljena, to bi bio veliki problem, a mi bismo sigurno napisali izveštaj o tome”, izjavio je Abdelrahman.
Kris Naunton, direktor Društva za istraživanje Egipta, komentariše fotografiju koja dokazuje oštećenje: “Nisam čuo da je brada skidana ranije – posmrtna maska je od velike važnosti i sa njom bi trebalo da se rukuje krajnje oprezno. Ako su ove fotografije originalne, onda izgleda da se nešto dogodilo sa maskom. Ali to je suviše loša vest da bih u nju poverovao.”
Tutankamonova grobnica otkrivena je 1922. godine, pretpostavlja se da je živeo od 1334. godine pre n.e. do 1325. godine pre nove ere, za vreme XVIII dinastije. Vladavinu je započeo u svojoj 9. godini, tako da je veliki deo vlasti imao vezir i njegov naslednik, faraon Aj.
Izvir: Super odmor

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!