Monday, May 20, 2024
HomeGreenZablude o doručku

Zablude o doručku


Hoćemo li pre smršati ako preskočimo doručak ili ako on bude bogat? Evo odgovora na ovo i druga pitanja o jutarnjim obrocima.
DORUČAK JE NAJVAŽNIJI OBROK U TOKU DANA
Doručak nikako ne može da bude najvažniji obrok u toku dana ukoliko predstavlja i jedini zdrav obrok u toku istog dana. Takođe, nije u redu da preterate sa palačinkama i mafinima samo zato što je doručak najbitniji obrok, jer ovo može ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje.
DORUČAK VAS ČINI PAMETNIJIM
Neke studije pokazuju da kada u školi služe doručak, deca urade bolje testove. Eksperti objašnjavaju da ovo nema veze sa doručkom, već sa punim stomakom odnosno odsustvom gladi.
AKO PRESKOČITE DORUČAK, POJEŠĆETE VIŠE ZA RUČAK
U novoj Cornell studiji, ispitanici su bili podeljeni u tri grupe. Prvu grupu su činili ispitanici koji nisu doručkovali, drugu oni koji su uneli više ugljenih hidrata za doručak u vrednosti od 335 kalorija, a u trećoj grupi su se nalazili oni, koji su doručkovali obrok sa velikim brojem vlakana u iznosu od 360 kalorija.
Na kraju istraživanja je otkriveno da su ispitanici iz prve grupe bili najgladniji u vreme ručka, ali nisu uneli više kalorija od ispitanika u druge dve grupe, a na kraju dana se ispostavilo da su uneli manje kalorija u organizam.
SMRŠAĆETE UKOLIKO REDOVNO JEDETE DORUČAK
U okviru istraživanja Univerziteta Vanderbilt koje je trajalo 12 nedelja, naučnici su beležili gubitak kilograma kod 52 osobe sa prekomernom težinom. Osobe koje su tokom istraživanja preskakale doručak, izgubile su više kilograma u odnosu na ljude koji redovno preskaču doručak, ali su tokom istraživanja počeli da ga jedu.
Krajnji rezultati su pokazali da navika konzumiranja doručka ne igra glavnu ulogu u mršavljenju ili gojenju.
UBRZAVA VAŠ METABOLIZAM
Činjenica je da doručak ne ubrzava značajno metabolizam u nastavku dana. Studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu doručak sagorevaju oko 11 kalorija više po danu, što i nije značajan rezultat.
Ako ste gladni kada ustanete, slobodno jedite, ali ako niste gladni nemojte da se forsirate, već jedite kada osetite potrebu za hranom.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!