Saturday, June 22, 2024
HomeIstaknutoOtvaranje nedelje vizuelne umetnosti na Trgu galerija

Otvaranje nedelje vizuelne umetnosti na Trgu galerija

Otvaranje izložbe „Trajne vrednosti – zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja” koje će biti upriličeno u petak, 24. septembra, u 18 sati u Galeriji Matice srpske, kao i otvaranje nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture u 20.22 sata, na Trgu galerija u Novom Sadu. 

Povodom otvaranja izložbe „Trajne vrednosti – zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja” u 18 časova prisutnima će se se obratiti:

 

dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske

Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, 

Nj.e. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, 

Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja. 

Govornici će biti na raspolaganju za davanje izjava od 17.30 do 18.00 časova. 

 

Na otvaranju nedelje vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture, na Trgu galerija u 20.22 sata, prisutnima će se obratiti:

 

dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske,

Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja,

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

 

Izložba Trajne vrednosti – Zbirka umetničkih dela DDOR osiguranja predstavlja odabir osamdeset radova iz mnogo šire kolekcije DDOR osiguranja koja broji blizu četiri stotine dela brižljivo sakupljanih pod krovom ove kompanije više od pet decenija. Izložbom je obuhvaćeno likovno stvaralaštvo šezdeset pet umetnika različitih generacija, od onih koji su prve profesionalne korake pravili u periodu između dva svetska rata, do umetnika koji su se formirali u toku poslednje decenije XX veka i kojima pripadaju prve decenije novog veka. Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnje kvalitetne saradnje Galerije Matice srpske i DDOR osiguranja na različitim projektima očuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa i predstavlja još jedan segment saradnje potvrđen kroz Protokol o saradnji dve institucije.

 

Kaleidoskop kulture je jedan od najvažnijih programskih lukova Evropske prestonice kulture koji obeležava kraj leta u Novom Sadu. U toku pet nedelja promoviše pet umetnosti – arhitekturu, književnost, izvođačku, vizuelnu i primenjenu. Događaji se održavaju širom grada, na neobičnim lokacijama, čime se kultura približava svima i promoviše kultura zajedništva spajanjem institucija kulture, nevladinih organizacija, umetnika i sugrađana, kao i društveno odgovornih kompanija. Kaleidoskop kulture je takođe i legatski projekat, koji će ostati gradu i nakon titularne, 2022. godine. Ovogodišnja nedelja vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture (24-30.09.) biće otvorena na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti i koje će u budućnosti biti pretvoreno u prostor za negovanje postojećih i stvaranje novih trajnih vrednosti. DDOR osiguranje je zvanično osiguranje projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture i programskog luka Kaleidoskop kulture. 

 

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!