Saturday, April 20, 2024
HomeBlueOvo je najstarija fotografija na svetu

Ovo je najstarija fotografija na svetu

U Nemačkoj će uskoro moći da se vidi fotografija koja se smatra najstarijom na svetu. Snimak potiče iz 1826. i prikazuje pogled s prozora u francuskom mestu mestu Sen Lup d Varnes, koji je Nisifor Nijeps, jedan od pionira fotografije, snimio na svom seoskom imanju L Gra.
Veruje se da je Nijeps fotografiju napravio uz pomoć kamere opskure i cinkane ploče dimenzija 20 X 25cm, prekrivene bitumenom iz Judeje, smešom sličnom asfaltu. Kada se izloži vazduhu ova smeša se stvrdnjava, dok delovi koji nisu izloženi vazduhu ostaju rastvorljivi u vodi i mogu se ukloniti belim petrolejom i uljem od lavande.
Zbog osmočasovnog izlaganja svetlosti, sunce osvetljava zgrade s obeju strana fotografije, što slici daje dosta neobičan izgled.
Uprkos svom postignuću, Nijeps nije uspeo da zainteresuje Britansko kraljevsko društvo za ovaj proces, koji je nazvao heliografija – odnosno “pisanje suncem” – tako da je fotografiju na kraju poklonio britanskom botaničaru Frensisu Baueru.
Poslednji put je bila izložena 1898. u Londonu, da bi zatim bila zaboravljena tokom više od pet decenija, sve dok je nije pronašao istoričar Helmut Gernshajm, koji je Nijepsa proglasio pronalazačem fotografije.
 
Izumeo i motor s unutrašnjim sagorevanjem
Američki naučnik Heri Rensam kupio je 1963. Gernshajmovu kolekciju fotografija za Univezrzitet Teksasa u Ostinu, gde je bila izložena u Centru za proučavanje čovečanstva Henri Rensam.
Getijev institut za konzervaciju je fotografiju 2002-2003. proučio uz pomoć fluorescentne rendgenske spektroskopije, Furijeove transformisane infracrvene spektroskopije, i drugih tehnika, i tom prilikom je utvrđeno da je sloj osetljiv na svetlost korišćen za dobijanje slike bio bitumen iz Judeje.
U druge Nijepsove pronalaske spada i pireolofor, prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem na svetu, koji je zamislio, kreirao i razvio zajedno sa svojm starijim bratom Klodom.
 
Izvor: Blic
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!