Šetanje je generalno dobar vid fizičke aktivnosti, koju ne moramo svakodnevno sa namerom da ispunjavamo. Možemo se prošetati do prodavnice, autobuske stanice, kada izvedemo kućnog ljubimca ili do obližnjeg kafića i sve to ima dobar uticaj na naše telo. Međutim, malo duže šetanje ima neverovatne zdravstvene prednosti!

Na primer, šetnja od 30 do 45 minuta može sprečiti dobijanje Alchajmerove bolesti u poznijim godinama, može poboljšati tonus mišića, sprečiti dobijanje glaukoma, ojačati zdravlje pluća i mnoge druge zdravstvene stvari. Pročitajte koje su to prednosti u daljem tekstu i naravno, počnite da šetate što više!
1. Smanjuje rizik od Alchajmera
Šetnja je, verovali ili ne, dobra za um i generalno – mentalno zdravlje. Jedna studija sa Univerziteta u Virdžiniji je pokazala da su muškarci između 71 i 93 godine, a koji su hodali preko pola kilometra dnevno imali manju učestalost demencije i Alchajmerove bolesti.
2. Tonira mišiće
Poznato je da vežbanje gradi mišiće, ali ovo posebno znači kada je šetnja u pitanju. Šetanje tonira noge, zadnjicu i stomak, daje definiciju listovima i zadnjoj loži, dok podiže zadnjicu. Vodite računa o svom stavu i toniraćete trbušnjake i struk.
3. Poboljšava zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak
Svako ko je doživeo problema sa srcem bi trebalo da potraži savet od lekara. Međutim, šetanje može biti velika pomoć u jačanju zdravlja srca i ima pozitivan efekat na pritisak.

4. Poboljšava zdravlje debelog creva
Prema nekim ekspertima, šetnja može smanjiti rizik od dobijanja raka debelog creva čak do 31% kod žena. Šetnja između 10 i 15 minuta pomaže da ceo digestivni sistem funkcioniše idealno jer su vežbe bitne za kretanje hrane u crevima.
5. Poboljšava raspoloženje
Ako se osećate loše i depresivno, rešenje ovog problema može biti u šetnji kroz vaš kraj. Osobe koje se šetaju između 30 i 45 minuta svaki dan – pet puta u nedelji, prema jednoj studiji, su pokazale da bolje raspoloženje i smanjenje “depresivnih” misli.
6. Pobeđuje glaukom
Za one koji imaju rizik za dobijanje glaukoma, šetanje je preporučena pomoć za oslobađanje pritiska u oku. Studije su pokazale da umereno vežbanje, kao što su džogiranje i šetnja, minimum tri puta nedeljno može da smanji očni pritisak.
Pored svih ovih navedenih beneficija šetnje, svakodnevni izlazak napolje i šetanjetakođe može da vam održi kilažu ili da vam pomogne u mršavljenju, ojača kosti, smanji rizik od dobijanja dijabetesa i poboljša zdravlje pluća. Tako da je naš savet da što je više moguće – šetate, kako biste sebi obezbedili zdraviji i kvalitetniji život.