Wednesday, April 17, 2024
HomeBlueArt ShowPisci koji su sami ilustrovali svoje romane

Pisci koji su sami ilustrovali svoje romane

Ove godine obeležava se 75. godišnjica od objave prve Tolkinove knjige “Hobit”, a slavni pisac je sam napravio ilustracije za svoje delo dok ga je pisao. Međutim, i brojni drugi autori poput Gintera Grasa i T.S. Eliota bili su svestrani umetnici koji su sami radili ilustracije za svoja dela.
Povodom godišnjice objavljena je knjiga njegovih ilustracija za Hobita pod nazivom “The Art of The Hobbit”.
Kurt Vonegut koji je podjednako poznat i kao autor i kao ilustrator, pažnju na sebe privukao je 1973. crtežima u Doručku za šampione. Vilijam Mekpis Tekerej, pisac koji je svoje ilustracije predstavio u romanu “Sajam taštine”. Ginter Gras, nobelovac je autor koji je uvek dizajnirao svoje knjige i omote knjiga, a njegova dela sadrže i brojne crteže isprepletene sa tekstom. Za Grasa, koji je objavio knjige crteža, vizuelni aspekt njegove umetnosti je bio podjednako važan kao i književni.
Vilijam Blejk poznat je po svojim ilustracijama u knjigama koje ga predstavljaju kao jednog od pionira likovne umetnosti kao što je to bio i u poeziji. T.S. Eliot također je jedan od onih koji se spominje kao autor koji je ilustrovao naslovnicu knjige “Old Possum’s Book of Practical Cats” objavljenu 1939. godine. Knjiga je ponovo objavljena naredne godine sa ilustracijama Nikolasa Bentlija. Među ilustratorima je i Evelin Vaug koji je svoj prvi objavljeni roman kompletno ilustrovao perom i tintom.
Radjard Kipling odrastao je u kući umetnika, a ilustracije za svoje priče za decu napravio je sam. Nije samo crtao za decu već se okušao u ilustracijama u kratkim pričama za odrasle. Radovi Alasdaira Greja puni su zamršenih ilustracija, artifakata i slika. Najveći deo je iz njegovog najpoznatijeg rada Lanark.
Džek Keruak koji je nacrtao naslovnicu knjige “Na putu” i poslao je zajedno sa rukopisom izdavaču A.A. Vinu. U propratnoj poruci istakao je kako je to njegova ideja privlačne naslovnice knjige. Vin je odbio knjigu i tek pet godina posle ovaj klasik američke književnosti pronašao je izdavača.
 
Izvor: Blic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!