Thursday, June 20, 2024
HomeGreenPlakanje je zdravo

Plakanje je zdravo


Suze nam pomažu da se osećamo bolje, čak iako je problem i dalje tu. Pored fiziološke detoksikacije, suze leče i srce. Suze ne treba zadržavati, iako mnogi ljudi to rade. Zbog čega se to događa? Učenje roditelja, društvo koje nam govori da je plakanje za slabiće, posebno kada su muškarci u pitanju. Ovaj zastareli, netačni koncept o plakanju treba polako napustiti.  Plakanje nam pomaže da se oslobodimo tuge, stresa i negativne energije. Dobro je plakati i zdravo je plakati.
U jednom istraživanju koje su naučnici sproveli nad 100 osoba, došlo se do podatka da je plakanje zaista dobro za zdravlje. Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prva grupa je gledala humoristički film koji je imao za cilj da ih „zasmeje do suza“. Druga grupa je gledala film koji je imao za cilj da izazove stvarno negativne emocije i suze zbog tuge. Nakon što su naučnici izvršili hemijsku analizu „srećnih“ i „tužnih“ suza, utvdili su da se njihov sastav razlikuje. Dok su se „srećne suze“ sastojale samo od soli i vode, „tužne suze“ su sadržale i određene hemikalije i enzime koje se mogu naći u bolesnom telu, tumorima i čirevima.
Naučnici su zaključili da telo za vreme plakanja od tuge izbacuje toksične hemikalije. Zato osobe koje se suzdržavaju od plakanja, štete same sebi jer toksini koji bi, inače, suzama izašli iz tela, u tome slučaju ostaju u telu i mogu biti uzročnici bolesti.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!