Friday, May 24, 2024
HomeBluePogledajte: Karta koja u realnom vremenu prikazuje svaki avion na nebu

Pogledajte: Karta koja u realnom vremenu prikazuje svaki avion na nebu

U svakom trenutku na nebu iznad SAD nalazi se oko 5.000 komercijalnih aviona, a sada postoji vebsajt koji omogućava korisnicima interneta da ih pronađu u realnom vremenu.
“Flightradar24” je sajt na kome možete da pratite letove širom sveta, bilo da je reč o komercijalnim, privatnim ili vojnim avionima.
Karta, koja se ažurira svakih nekoliko sekundi, omogućava vam da nađete određeni let, da vidite njegovu putanju, aerodrom s koga je avion uzleteo i na koji će sleteti. Čak možete da utvrdite visinu i brzinu leta.
Podaci na sajtu mogu da se klasifikuju prema aerodromima kako biste videli kad koji avion poleće s unetih aerodroma, ili koji avioni treba da slete u naredna dva sata. Podaci na sajtu obuhvataju karakteristike svake letelice (model, serijski broj i kompaniju), kao i informaciju o njihovim poslednjim letovima.
Ako želite, možete da suzite izbor na konkretnu avio-kompaniju i da pratite koji su njeni avioni na nebu.
“Flightradar24” koristi podatke Federalne vazduhoplovne uprave u SAD i Automatskog zavisnog sistema za nadzor aviona (ADS-B) u drugim zemljama.
Budući da je oko 60 odsto putničkih aviona opremljeno sistemom ADS-B, mapa na prikazuje baš svaki let.
Karta trenutno najbolje pokriva SAD i Evropu, dok Južna Amerika, Afrika, Azija i Australija pomalo zaostaju.
To je zbog toga što se sajt oslanja na oko 500 ADS-B prijemnika na zemlji da bi primio podatke o avionima. Svako ko želi, može da kupi svoj vlastiti risiver po ceni od 350 do nekoliko hiljada dolara.
Sajt nudi i ajfon-aplikaciju za proširenu stvarnost: ako želite da znate odakle i kuda je krenuo avion iznad vas, dovoljno je da usmerite ajfon prema njemu i aplikacija će vam za nekoliko sekundi obezbediti željene podatke.
 
Izvor: Blic
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!