Saturday, April 20, 2024
HomeBluePredstava SMS na sceni Stamenković

Predstava SMS na sceni Stamenković

Sinoć je na velikoj sceni Stamenković beogradskoj publici premijerno predstavljen autorski projekat «SMS» Dejana Jankovića mladog i talentovanog reditelja koji radi kao asistent Branislava Lečića na programu gluma i režija u edukativnom centru Lekart.

Mladog kolegu Dejana Jankovicća podržale su brojne kolege poput Branislava i Nine Lečić, Marije Vicković, Ljubiše Ristića, Duška Premovića, Ljube Bulajića, Milana Marića i mnogi drugi.
Pozorišna predstava „SMS“ je intimna priča o postojanosti ljubavi i prokletstvu ljubomore koja inicira večna pitanja o čudu odnosa muškarca i žene. Poetizovana muško-ženska igra u kojoj se Marko i Ines u jednom trenutku vole i maze, a u drugoj svađaju i tuku, podiže ovu kolektivnu pozorišnu studiju o ljubomori na mitski nivo univerzalne priče.

Iskonstruisan sopstvenim sumnjama koja su nastala nakon čitanja SMS-a u mobilnom telefonu svoje supruge , Marko želi da dobije priznanje za koje nema realnog dokaza, ne želeći da sasluša bilo kakvo objašnjenje dovodeći svoje postupke do ekstrema: vršeći verbalno i fizičko nasilje nad svojom suprugom.

Uzimajući kao motive odnose i situacije u drami Milana Begovića „Bez trećeg“, autorski tim predstave kroz moderan pozorišni jezik analizira uzroke tih ekstrema, njen psihološki tok i posledice koje one mogu izazvati. Jaz između intimne blizine i fizičke distance ljudi koji su primorani da napuste svoje porodice zarad odlaska na rad u inostranstvo ( a koje je prouzrokovalo društveno i ekonomsko stanje na posleratnom Balkanu), posesivan odnos prema ženi kao prema vlasništvu, nasilje u porodici i uticaj modernih kanala komunikacije na naše živote važne su komponente koje regulišu način zajedničkog življenja i trend učestalog nasilja, razvoda brakova, kao i proces emacipacije žene na Balkanu, a kojima se bavi ova predstava.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!