Monday, May 20, 2024
HomeOrangeSrbija - raj za dobro zimovanje

Srbija – raj za dobro zimovanje

Zima se polako približava i postavlja se pitanje „Gde na zimovanje?“.  Ukoliko još uvek niste odabrali mesto, mi smo tu da vam pomognemo u izboru.
Kopaonik
Najveći planinski masiv u Srbiji, pruža se pravcem od severozapada ka jugoistoku u dužini od oko 80 km. Najviši deo na Kopaoniku je prostrana površ Ravni Kopaonik, oko koje se diže Suvo Rudište sa najvišim vrhom planine – Pančićevim vrhom, 2017 m.

Zbog blizu 200 sunčanih dana godišnje Kopaonik s pravom nosi naziv „planina sunca”. Hladni i teži vazduh kreće se okolnim dolinama i kotlinama, tako da zimske temperature nisu mnogo niske. Sneg pada od kraja novembra i zadržava se do maja. Kopaonik je dobio ime zbog rudnih bogatstava kojima raspolaže i koja su se ovde od davnina kopala.
Kopaonik preko cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i predstavlja najveći i najpoznatiji srpski skijaški centar. Na prostoru Ravnog Kopaonika nalazi se veliki turistički centar, sa brojnim smeštajnim kapacitetima, sistemom ski-staza i žičara i ostalom turističkom infrastrukturom. Drugi turistički centar nalazi se kod sela Brzeće, na istočnoj padini Kopaonika. Skijaški tereni nalaze se na nadmorskoj visini od 1650 do 2017 m i svrstavaju se u terene prve kategorije. Turistički centar raspolaže mrežom od 24 žičare, ski-liftova i veznih instalacija, povezanih u jedinstven sistem, dva dečja lifta i opremljen je za sve kategorije skijaša. Dužina ski-staza je oko 55 km. Kapacitet sistema je preko 32.000 skijaša na sat. Gostima je na raspolaganju 12 km staza za nordijsko skijanje, a na lokaciji Crvene bare uređene i markirane su staze od 3,5 i 10 km. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski-opreme i ski-servisa, i kao posebne atrakcije, motornih sanki.
Stara planina – Balkan
Ona je najveća planina u istočnoj Srbiji. Njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora. Pritom manji deo glavnog venca predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske.

Netaknuta priroda čini Staru planinu najlepšom planinom istočnog dela Srbije i jednim od njenih najvrednijih turističkih prostora. Ona predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i zaštićeni je park prirode. Pod snegom je skoro pet meseci godišnje.
Babin zub je jedan od vrhova Stare planine i nalazi se na 1780 m nadmorske visine. Od osnivanja Javnog preduzeća Skijališta Srbije počelo je i ozbiljno ulaganje u zimski turizam na Babinom zubu. Angažovana je najveća kompanija za proizvodnju zičara na svetu, Austrijski Doppelmayer.
Skijaški centar „Babin zub” čine staze na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina, kao i Markova livada, koja je osvetljena i za noćno skijanje. Četvorosedna žičara „Konjarnik”, sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, ima kapacitet 1500 skijaša na sat, a ski-lift „Sunčana dolina” kapaciteta 1200 skijaša na sat, kao i ski-lift „Markova livada”.
Na ovoj planini ima dosta objekata u izgradnji, a tek slede projekti koji će upotpuniti njen turistički značaj, tako da njeno vreme tek dolazi…
Zlatibor je jedna od malobrojnih planina u kojima još, ponegde, u skrovitom gustišu, možete naići na medveda, a zbog brojnosti vukova, njegovo zimsko izlovljavanje je već postala tradicija zlatiborskog kraja. Divlja svinja, lisica, zec, kuna, jazavac, prepelica, jarebica i veverica su uobičajena pojava.
Zlatibor
Zlatibor je odličan i za odmor i za dobar provod. Ko želi miran odmor na snegu i čistom vazduhu pronaći će ga isto kao i onaj ko želi dobar noćni provod…

Atmosferski pritisak na Zlatiboru je izuzetno povoljan, jer je ceo centralni plato zaklonjen od udara hladnih vetrova koji se slamaju o okolne visove. Samim tim boravak na ovoj planini povoljno utiče na poboljšanje svih akutnih i hroničnih oboljenja respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika. Osim „kupovine” zdravlja, Zlatibor je omiljena planina vrhunskih sportista i mesto za njihove najkvalitetnije pripreme. Pored prirodnih terena, za ove namene izgrađeni su najsavremeniji sportski objekti: velika sportska hala, fudbalski tereni, igrališta za tenis, zatvoreni i otvoreni bazeni.
Ovde je mikroklima izuzetna. Ima veliki broj sunčanih dana u toku godine (više od 200), a „ruža vetrova” se rascvetava upravo nad Zlatiborom, pa su samim tim zime blage. Snega ima od oktobra do maja.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!