Friday, June 14, 2024
HomeBlueRoze je u modi

Roze je u modi

Netbook računari pored tabletnih uređaja u ovoj godini treba da promene IT svet. Jednostavni za korišćenje, sasvim povoljne cene, dobrih performansi i pritom još zauzimaju malo prostora na radnom stolu pravi su izbor za sve koji žele da budu maksimalno mobilni. ASUS sa svojim Eee PC mašinama i dalje dominira ovim tržištem, a model Eee PC 1005PXD je jedan od novijih, koji svojom svedenošću može biti veoma dobar izbor za mlade dame i gospođice…

Vizuelni koncept mašine dosta podseća na prve Eee PC modele i to je potez kojim je ASUS želeo ponovo da oživi retro dizajn samo u novom ruhu, pošto su ta rešenja bila ultra popularna i privlačila su veliki broj korisnika. Kućište netbook-a je kompletno napravljeno od plastike, s tim da je gornja površina uglačana do veoma visokog sjaja, pa se teže održava i podložna je grebanju i oštećenjima.

Mi smo testirali model roze boje (PIK014S) koji je nešto manje osetljiv, pa i kada dođe to risovanja kućišta to se znatno manje primećuje. Tastatura na ovoj lepotici je lepo zamišljenja, a tasteri imaju osrednji hod, tako da ne zamaraju prste čak i nakon višečasovnog rada. Touchpad je mali, ali dosta dobre senzitivnosti i ne stvara trenje pod prstima. Multi-touch je tipa, tako da kombinovanjem prstiju možete odraditi sve poslove kao da u rukama držite miša.

Najveće blago Eee PC 1005PXD računara je ekran, kome je rezolucija podešena na 1024 x 600 piksela, a isti je dijagonale 10.1 inč. Prikaz boja na njemu je fantastičan, dok su detalji kristalno jasni bez distorzija i zamućenja. To je u osnovi bilo od presudnog značaja za besprekornu reprodukciju video materijla, kao i za savršen balans boja kod multimedijalnih sadržaja.

Eee PC 1005PXD poseduje sve vrste konekcija i sliku preko VGA adaptera može da baci na neki drugi monitor. Kada smo već kod ove stavke napomenućemo da ceo grafički podsistem nosi GMA 3150 grafika, koja genralno gledano nije baš najsjajni rešenje, ali odrađuje posao. U ovoj situaciji nju čupa dobar displej, pa je zbog toga krjnji utisak pozitivan. U realnom radu testirani Eee PC je dosta brz, s tim da se u situacijama kada mu se startuje zahtevnija aplikacija malo više greje, ali sve ostaje u granicama normale. Pošto mašinu nosi Windows 7 Starter 1GB radne memorije je dovoljno, ali za cenu po kojoj se nudi trebalo bi da ima još 1GB više.

CPU očekivano dolazi iz Intela i reč je o Atom rešenju oznake N455 koji je low-voltage procesor brzije 1.66GHz. Na osnovu svega viđenog dolazimo dozaključka da je (uslovno rečeno) jedina mana ovog netbooka sjajni finiš, ali opet i da se koristio neki drugi materijal, pitanje je koliko bi jedan ovakav koncepat bio atraktiva, a i upotreba nekih rafiniranih materijala bi značajno podigla krajnju cenu. U svakom slučaju Eee PC 1005PXD je zanimljiv mali netbook sposoban da odgovori na većinu potreba umereno zahtevnih korisnika, ali i da privuče pažnju okoline svojom elegancijom i blistavim sjajem.

ASUS Eee PC 1005PXD-PIK014S (pink):

Procesor: Intel Atom N455 1,66GHz

Memorija: 1 GB DDR3

Hard disk: 250 GB

Optika: Nema

Grafika: Intel GMA 3150

Ekran: 10,1 inča, 1024×600 piksela

Povezivanje: Bluetooth, WiFi, Ethernet

Masa: 1,27 kg

Cena: 35.377,56 din

Kontakt: Direct Link, www.dl.rs/gdekupiti

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!