Saturday, June 22, 2024
HomeGreenZeleni čaj – izvor života

Zeleni čaj – izvor života

Medicinska istraživanja su potvrdila da zeleni čaj ima antikancerogene osobine i pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se za prevenciju osteoporoze i kao dodatak dijetama.

Za Japance je zeleni čaj izvor energije koji usporava proces starenja. Latinski naziv mu je Camellia sinensis. Listovi i cvet se beru u martu, kada su listovi sasvim mali. Od načina prerade zavisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi, u Gruziji i padinama Kavkaza.

Potvrđena lekovitost
Smanjuje oksidacione procese u organizmu, usporavajući proces starenja ćelija 20 puta jače nego vitamin E. Zeleni čaj pozitivno utiče na trudnoću. Ova blagotvorna biljka smanjuje visok pritisak i holesterol. Uz adekvatnu ishranu i zdrav način života, zeleni čaj podržava imuni sistem čoveka. Pomaže kod arterioskleroze, povišenog šećera, proliva, povraćanja, manjka apetita, napetosti, prehlada i gripa, bolova u grlu, hepatitisa, raka, trovanja hranom, oboljenja jetre i želuca, lošeg varena i ozračenosti (stroncijum 90).
Pripremanje zelenog čaja
Voda je duša čaja. Treba koristiti samo meku vodu (s malo hlora i kamenca). Crni čaj je najbolje pripremati u glinenoj posudi, a zeleni u posudi od porcelana ili keramike. Razlikuju se tri načina pripreme:
1. Japanski metod I: Vodu prokuvati i ostaviti da se ohladi na otprilike 60 stepeni. Zatim preliti čaj i ostaviti da odstoji tri minuta. Ako vam je čaj previše kiseo, postupite prema metodu II.
2. Japanski metod II: Prvo se pripremi čaj po metodu jedan. Zatim se prospe tečnost, a isti čaj se ponovo prelije toplom vodom. Čaj se može servirati nakon 2-3 minuta.
3. Engleski metod: Za jednu šoljicu je potrebna jedna čajna kašika čaja. Listići se preliju vrelom vodom. Posle 2-3 minuta se čaj može servirati.
Pomaže mršavljenje
Zeleni čaj pozitivno utiče na koncentraciju, pomže kod dijeta i štiti od karijesa. U kozmetici se primenjuje jer štiti ćelije i neguje kožu.
Koristite listove čaja
Listići čaja imaju 1,5 do 2 puta jače dejstvo od čaja u kesicama. Zato je bolje koristiti listove. Za jednu šoljicu zelenog čaja je potrebna manja količina nego za crni. Često je na pakovanju napisana i doza, pa treba pratiti uputstvo.

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!