Svima nam se često dešava da uobičajene susrete preterano analiziramo i da vidimo nešto čega zapravo nema. Kad nam se dogodi nešto loše, mi se tad prisetimo svih loših stvari koje su nam se ikad u životu desile i tako nikad ne zatvramo negativni krug i postajemo nesrećni. Uz pomoć šest jednostavnih koraka možete da umirite svoje misli i steknete ili povratite unutrašnji sklad. 

1. Prepoznajte problem – jer to je prvi korak u njegovom rešavanju. Morate prvo osvestiti šta je to što vas zapravo muči.

2. Ne krivite sebe. Mozak je složen tako da razmišlja o svim mogućim ishodima u svakom trenutku, dakle neka vas ne brine to što preterano razmišljate. To je sasvim normalno.
3. Dišite duboko. Kad uhvatite sebe kako preterano analizirate neku situaciju, udahnite duboko nekoliko puta i razložite ono o čemu mislite, jer će vam to pomoći da se usredsredite. Ne bi bilo loše da svoje misli i zapišete, kako biste lakše doneli odluku.
4. Manje pričajte. Neka istraživanja su pokazala da razgovor o problemima o kojima mnogo razmišljate podiže visinu hormona stresa, pa vas to dodatno uznemirava.
5. Meditirajte! Meditacija je često pogrešno shvaćena kao stroga praksa, čiji je jedini cilj da očisti um od misli. Možete i to da učinite, ali najbolji oblik meditacije jeste ona koja vam dopušta da mirno zaplovite morem sopstvenih misli.
6. Izađite iz kuće, jer ništa ne bistri glavu tako dobro kao šetnja šumom ili vožnja biciklom. Ubrzajte na taj način otkucaje srca. To je takođe jedan od vidova meditacije. Dopustite mislila da kolaju vlastitim ritmom i nemojte ništa da forsirate.