Saturday, July 20, 2024
HomeRedLjubav & SeksSex u trudnoći – da ili ne?

Sex u trudnoći – da ili ne?

Ovo je pitanje koje se sve čeće postavlja i mladi bračni parovi su često u najrazličitijim strahovima, pa se suzdržavaju seksualnih odnosa tokom trudnoće i imaju problem da se konsultuju sa lekarima – stide se! Ekipa Urban portala nema tih problema i u saradnji sa magazinom Lepota i zdravlje vam otkriva aposlutno sve nedoumice vezane za sex u trudnoći…

Da ili ne?

Iako seksualni čin prethodi svakoj trudnoći, kasnije upravo ta aktivnost postaje jedan od najvećih problema. Seks se u trudnoći menja, bilo da se radi o tehnikama ili kompletnom osećaju, jer dolazi do mnogih fizičkih i psihičkih promena kod žene.

Neke trudnice se osećaju debelo i ružno, druge imaju osećaj da su, baš takve kakve su – najzavodljivije na svetu. Neki muškarci gube želju za seksom zbog “novog” izgleda partnerke, drugi se plaše da će povrediti bebu, treći se osećaju suvišnim.

Pojačava se bliskost

Svaki par je priča za sebe, pa se problematika ne može generalizovati – mnogi imaju sjajan seks, čak bolji nego do tada, dok drugi sve vreme apstiniraju. Jedno je sigurno, vođenje ljubavi tokom tih devet meseci nije opasno ni po majku ni po bebu, naravno, pod uslovom da je trudnoća normalna, bez rizika i da postoji želja kod oba partnera. Ako sve teče kako treba, seksualni odnosi mogu se upražnjavati sve do početka trudova i prsnuća vodenjaka.

U prvom trimestru, žena može imati problema da se privikne na novonastalu situaciju. Može imati mučnine, glavobolje, nagon za čestim mokrenjem i povraćanjem, neprestano je umorna, a sve to ne čini je baš poželjnom seksualnom partnerkom. U tim okolnostima malo ko i pomišlja na takvo zadovoljstvo. Veoma je važno da se u prva tri meseca sačuva bliskost između partnera jer se muškarac može osećati bespomoćno, pa čak i odbačeno. Ipak, on ženi treba da pruži dovoljno razumevanja, nežnosti, topline i ljubavi, a ona to mora da ceni.

Mnogo jači orgazmi

Drugi trimestar je najpodnošljiviji za buduću mamu. Pošto se organizam navikao na trudnoću, nestaju mučnine, opasnost od spontanog porođaja svodi se na minimum a, po pravilu, žena se sjajno oseća. Materica raste i polako oblikuje ženin abdomen, ali to ne znači da će seksualni odnosi biti neugodni. Želja za seksom varira – kod nekih je uopšte nema, a kod drugih je pojačana usled hormonskih promena. Neke žene tada, po prvi put, dožive orgazam. Međutim, ovo je period kada tate počinju da se brinu – da li će povrediti bebu, da li beba može da vidi šta se događa unutra…
U trećem trimestru, vođenje ljubavi može biti čudno i neudobno kada sve veći i veći stomak počne još i da se pokreće. Može se javiti i odbojnost jednog ili oba partnera zbog “ogromnog” trbuha. Ukoliko parovi nemaju tih predrasuda, mogu nastaviti sa seksualnim odnosima, istraživati nove poze kojih, doduše neće biti mnogo, ali koje kasnije više nikada neće upražnjavati. Dokazano je i da ženski orgazam može izazvati kontrakcije, ali i prostaglandini koji se nalaze u spermi povezuju se sa razmekšavanjem grlića i izazivanjem porođaja. Pred sam kraj trudnoće, obazrivost je od presudnog značaja, jer se grlić materice stanjuje i počinje da se otvara. Tada obavezno treba konsultovati ginekologa. I, naravno, o seksualnim odnosima ne treba ni razmišljati kad pukne vodenjak. Doduše, na kraju trudnoće većina žena ni ne razmišlja o seksu, što je razumljivo.

Šta sve može da zadaje probleme

Dojke

Grudi se tokom trudnoće pripremaju za svoju najvažniju ulogu. Od prvih dana začeća, dojke se, pod uticajem hormona, menjaju. U prvom tromesečju, bradavice mogu biti bolne na dodir, što će se projektovati kao neprijatno iskustvo i prilikom milovanja pri vođenju ljubavi. Krajem ovog perioda bol nestaje, a povećana osetljivost može povećati uživanje u seksu. Naročito ako se uzme u obzir i rast dojki, te njihova punoća i čvrstina. Većina muškaraca biće oduševljena!
Međutim, u poznoj trudnoći počinje da se luči kolostrum (prvo mleko), pa curenje, iako nije bolno, može predstavljati prepreku u ljubavnoj igri. Takođe, stimulacija dojki utiče na lučenje oksitocina, hormona koji izaziva kontrakcije, pa neki parovi “zaobilaze” grudi u poznoj trudnoći.

Vagina

Povećan dotok krvi u karlični predeo usled hormonskih promena može povećati seksualnu želju kod nekih žena, što muškarcima povećava zadovoljstvo. Ipak, količina vaginalnog sekreta povećava se u trudnoći, menja se njegova gustina, miris i ukus. Povećana vlažnost snošaj može učiniti prijatnijim, ali ako vaginalni kanal postane suviše vlažan i klizav, može otežati održanje erekcije. Miris može predstavljati problem kako muškarcu, tako i ženi. Ni u kom slučaju, žena ne treba da se stidi – to su normalne stvari u trudnoći. Ako oseti nelagodnost, treba da bude svesna da će njena vagina uskoro služiti samo jednom cilju, a to je da postane bebin put dolaska na svet.

Strah od bebe

Najčešći problemi vezani za seksualne odnose u normalnoj trudnoći psihičke su prirode i odnose se na prihvatanje činjenice da “mama nije više sama”. Tako se može javiti strah da će penetracija povrediti bebu ili izazvati spontani pobačaj, što nije istina. Fetus je odlično ušuškan i zaštićen u amnionskoj kesi u materici, a materica je zatvorena i odvojena od spoljašnje sredine sluzavim čepom u grliću. Drugo, kod nekih parova javlja se bojazan da je beba svesna onoga što mama i tata rade, naročito u poodmakloj trudnoći, dokazujući to činjenicom da se meškolji ili rita svaki put posle seksualnog čina. Fetus ne može biti svestan toga, ne može znati šta se događa, niti će seks ostaviti posledice po njegovo kasnije psihičko stanje, a njegova reakcija predstavlja odgovor na aktivnost hormona i materice posle odnosa.

Strah od infekcije

Ukoliko muškarac nema seksualno prenosivu bolest, nema opasnosti od infekcije. Fetus je, inače, potpuno zaštićen od svih mikroorganizama, sve dok ne pukne vodenjak. Pošto to može da se desi bilo kad u poslednjem mesecu trudnoće, neophodno je koristiti kondom, kao dodatno “osiguranje” od infekcije.

Odnosi su potpuno ZABRANJENI ako:

1. postoji rizik od spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja.

2. postoji placenta previa.

3. žena oseća bolove pri odnosu.

4. se javlja krvarenje posle odnosa ili sumnjivi iscedak.

U svakom slučaju, ako postoji i najmanja nedoumica, treba konsultovati ginekologa, jer ništa nije vredno kao zdravlje, kako majke, tako i bebe. Ne treba očajavati, već pronaći nove načine pokazivanja ljubavi i nežnosti.

Tekst realizovan u saradnji sa magazinom Lepota i zdravlje, www.lepotaizdravlje.rs

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!