Ovo je priča o ličnoj manufakturi primenjene umetnosti, koja pokriva mnogo toga, od scenografije i kostimografije, specijalnih efekata, do personalizovanih, autorizovanih i korporativnih enterijera. Vladimir Radovanović je reproduktivni umetnik kome se obraćate kada treba realizovati bilo šta od toga, i mnogo više.

Vladimir Radovanović
Vladimir Radovanović – Umetnik i vlasnik ateljea Finestvari.rs

Zapravo, šta god smisle režiseri i producenti filmskih i tv ostvarenja, pozorišni reditelji, kompanije, muzeji, galerije i prodavnice…

’’Fine stvari’’ predstavljaju tim ljudi, koji su u stanju da raznorodne projekte efikasno pretvore u realnost, bez obzira – ili uprkos – kompleksnosti zahteva. A da bi se ostvario (umetnički i zanatski) vrhunski rezultat, čovek koji je na čelu tima mora sublimisati u sebi arhitektu – enterijeristu, vajara, scenografa, unutrašnjeg dekoratera itd. – mora biti čovek koji poznaje mnoge veštine i znanja.

 

Vladimir Radovanović je uplivao u profesionalne vode primenjene umetnosti odmah nakon završene srednje dizajnerske škole. Dugotrajni aranžman u pozorištu ’’Boško Buha’’ traje i danas, a preduzetnička firma, u raznim oblicima ( kako su se menjali poslovi ) poslednje dve decenije.

Danas, to je brend  ’’Fine stvari’’, gde 90% delatnosti je usmereno na saradnju sa agencijama koje vode marketinške kampanje ( spotovi za Malboro, Coca-Colu, Microsoft…).

Jedan od prvih takvih poslova bila je reklama za ”Next” sokove, doduše za francusko tržište, koju je režirao proslavljeni Kusturica.

U preostalih deset posto aktivnosti stale su pozorišne i filmske scenografije i rekvizite nebrojenih predstava i filmova. Spomenućemo i produkcije TV serijala ( koje poslednjih godina doživljavaju eksponencijalnu ekspanziju ) od pilot – epizode ”Kripton” do domaćih hitova kao što su  ”Senke nad Balkanom”, ”Crni Gruja” i  ”Čarape kralja Petra”.

Vladimir Radovanović potencira važnost dobre saradnje sa scenografima, gde ističe  vrhunskog stručnjaka Borisa Čakširana.

I konačno, filmovi – krenulo je sa ”Šejtanovim ratnikom” a stiglo se do rimejka ”Papilona”… U međuvremenu, pored holivudskih sineista, u Beograd stiže i Bolivud, sa svojim produkcijama i svojim stilom rada.

Saznaj više o  Atelje za Scenografiju Fine Stvari