Njegova korica čisti otrove iz organizma, a od sredine se gojite
Pekare danas izgledaju kao butici prepuni robe. Crni hleb, beli hleb, hleb sa susamom… Nutricionisti brane hleb podacima da hleb pored ugljienih hidrata sadrži i zdrave biljne proteine, vitamine (posebno B) i mineralne soli. Ako vas čitava ova situacija sa hlebom trenutno zbunjuje, nadamo se da će vam ovaj članak koristiti.
Otkrijte koliko vi znate o hlebu.
Običan hleb je zdrav – tačno
Običan hleb je onaj koji se pravi od brašna, vode, kvasca i, ponekad, soli, bez aditiva i konzervansa.
Nažalost, danas je vrlo teško da pronađete hleb bez ikakvih dodataka.
Raženi možete da jedete svakog dana – netačno
Hleb od raženog brašna (koje je često pomešano s pšeničnim) preporučuje se osobama koje imaju problema sa varenjem.
Ali velika količina vlakana u crnom hlebu može da oteža apsorpciju mineralnih soli, posebno gvožđa. Zato je najbolje da jedete i beli i crni hleb. Treba da izbegavate i kombinaciju crnog hleba i sira: jer organizam ne može da apsorbuje dovoljno kalcijuma.
Integralni hleb bolje zasiti – tačno
U većini slučajeva to je tačno jer sadrži više vlakana, koja „bubre“ i na taj način povećavaju osećaj sitosti. Ali, budite oprezni: pravi integralni hleb je izuzetno teško pronaći. Pod integralnim hlebom se uglavnom prodaje hleb napravljen od belog brašna u koje su dodate mekinje. Takav hleb ima tamniju koricu i sredina mu je svetlosmeđa sa tamnim tačkicama. On je već sutradan tvrd i nejestiv. Pravi integralni hleb je iste tamnosmeđe boje i duže zadržava svežinu: može da traje i nedelju dana.
Hleb za dobro raspoloženje – tačno
Ugljeni hidrati u hlebu deluju kao prirodni antidepresivi: podstiču proizvodnju serotonina, koji je odgovoran za sreću.
Hleb od soje snižava holesterol – netačno
Ono što nazivamo hlebom od soje, sadrži vrlo malo soje.
Priprema se prvenstveno od pšeničnog brašna, kojem se zatim dodaju vlakna, masnoće i skrob iz soje.
Rezultat? Takav hleb nema lekovita svojstva i, naravno, ne snižava holesterol.
Svež hleb se teško vari – tačno
Hleb star četiri dana lakše se vari jer je osušen, izgubio je vodu i zahteva dobro žvakanje. Ako želite da hleb koji svakodnevno jedete bude lakši za varenje, kratko ga prepržite u rerni.