Thursday, June 20, 2024
HomeGreenSve tajne hleba

Sve tajne hleba

Njegova korica čisti otrove iz organizma, a od sredine se gojite

Pekare danas izgledaju kao butici prepuni robe. Crni hleb, beli hleb, hleb sa susamom… Nutricionisti brane hleb podacima da hleb pored ugljienih hidrata sadrži i zdrave biljne proteine, vitamine (posebno B) i mineralne soli. Ako vas čitava ova situacija sa hlebom trenutno zbunjuje, nadamo se da će vam ovaj članak koristiti.

Otkrijte koliko vi znate o hlebu.

Običan hleb je zdrav – tačno

Običan hleb je onaj koji se pravi od brašna, vode, kvasca i, ponekad, soli, bez aditiva i konzervansa.

Nažalost, danas je vrlo teško da pronađete hleb bez ikakvih dodataka.

Raženi možete da jedete svakog dana – netačno

Hleb od raženog brašna (koje je često pomešano s pšeničnim) preporučuje se osobama koje imaju problema sa varenjem.

Ali velika količina vlakana u crnom hlebu može da oteža apsorpciju mineralnih soli, posebno gvožđa. Zato je najbolje da jedete i beli i crni hleb. Treba da izbegavate i kombinaciju crnog hleba i sira: jer organizam ne može da apsorbuje dovoljno kalcijuma.

Integralni hleb bolje zasiti – tačno

U većini slučajeva to je tačno jer sadrži više vlakana, koja „bubre“ i na taj način povećavaju osećaj sitosti. Ali, budite oprezni: pravi integralni hleb je izuzetno teško pronaći. Pod integralnim hlebom se uglavnom prodaje hleb napravljen od belog brašna u koje su dodate mekinje. Takav hleb ima tamniju koricu i sredina mu je svetlosmeđa sa tamnim tačkicama. On je već sutradan tvrd i nejestiv. Pravi integralni hleb je iste tamnosmeđe boje i duže zadržava svežinu: može da traje i nedelju dana.

Hleb za dobro raspoloženje – tačno

Ugljeni hidrati u hlebu deluju kao prirodni antidepresivi: podstiču proizvodnju serotonina, koji je odgovoran za sreću.

Hleb od soje snižava holesterol – netačno

Ono što nazivamo hlebom od soje, sadrži vrlo malo soje.

Priprema se prvenstveno od pšeničnog brašna, kojem se zatim dodaju vlakna, masnoće i skrob iz soje.

Rezultat? Takav hleb nema lekovita svojstva i, naravno, ne snižava holesterol.

Svež hleb se teško vari – tačno

Hleb star četiri dana lakše se vari jer je osušen, izgubio je vodu i zahteva dobro žvakanje. Ako želite da hleb koji svakodnevno jedete bude lakši za varenje, kratko ga prepržite u rerni.

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!