Monday, February 26, 2024
HomeBlueTanki i lagani, a brzi i grafički superiorni – unapređeni MacBook Air...

Tanki i lagani, a brzi i grafički superiorni – unapređeni MacBook Air računari!


MacBook Air računari su od prvog dana predstavljanja definitivno promenili svet prenosnika, a poslednjih nekoliko godina nezamenjiva su oruđa velikog broja studenata i poslovnih korisnika, ali i osoba kojima je potreban lagan i pozdan mobilni računar. Najveće prednosti ovih notebook-ova kriju se u njihovoj skromnoj težini, besprekornoj izradi, odličnim radnim karakteristikama i vrhunskom dizajnu. Pored svega MacBook Air računari važe i za jedne od najbezbednijih, ali i rešenja koja imaju veoma snažne i izdržljive baterije. Apple gotovo svake godine bar jednom značajno unapredi MacBook Air računare, a ove godine kompanija iz Kupertina je to uradila krajem meseca februara kada su ovi sjajni računari dobili brže procesore i moćniji grafički podisistem. Pogledajmo šta je ovakvim potezom konkretno dobijeno…
Apple je kao po običaju unapredio (upgrade-ovao) kompletnu lepezu MacBook Air računara, što znači da su sve novotarije implementirane i kod jedanaestica (11.6 inča) i kod trinaestica (13.3 inča). Aluminijumska kućišta napravljena od jednog komada aluminijuma nisu menjana, kao ni oblik, dimenzije i težina. Konekcije su takođe ostale iste (2xUSB 3.0, 1xThunderbolt 2, Bluetooth 4.0 i Wi-Fi 802.11ac), kao i autnomija baterija. Da podsetimo samo čitaoce da manji Air računari nude do 9 radnih časova bez potrebe za punjenjem baterije, dok veći modeli imaju za 3 časa (12h) bolju autonomiju. Zanimljiva je činjenica da ukoliko se ovim računarima smanji kontrast ekrana za 30% do 50% oni mogu da ponude gotovo celodnevni rad (24h). Upravo zbog toga i jesu najčešći izbor poslovnih korisnika i studenata.

Ključna unapređenja kod aktuelnih MacBook Air računara vezana su za nove procesorske jedinice i značajno bolju grafiku. Tako sada umesto Core i5 procesora na 1.4GHz svi MacBook Air računari imaju Core i5 procesor na 1.6GHz, a ostavljena je i mogućnost naručivanja unapređenih Air notebook-ova sa još moćnijim Core i7 procesorom na 2.2GHz. U realnom radu novi procesor je doneo za 15% bolje brzinske karakteristike što obezbeđuje fluidniji rad sa složenijim procesima i daleko brže procesuiranje grafičkih i matematičkih zadataka. Sa druge strane količina radne memorije je preuzeta sa prethodnih modela (4GB 1600MHz LPDDR3) ali je ostavljena mogućnost naručivanja računara is a duplo većim kapacitetom radne memorije (mislimo na verzije sa 8GB). Skladišni prostor tj. fleš storidži takođe nisu doživeli nikakve korekcije pa su kupcima ponovo na raspolaganju modeli sa 128GB i 256GB fleš memorije (opciono 512GB).
A sada da se pozabavimo grafičkim podisistemom. Unapređeni MacBook Air računari raspolažu sa Intel-ovom HD 6000 grafikom koja je daleko bolje rešenje od zastarele HD 5000 grafike. Konkretno, kupci unapređenih Air računara dobiće do 50% bolje grafičke karakteristike što u kombinaciji sa vrhunskim IPS displejima donosi jedno novo vizuelno iskustvo. Poslednja generacija akcionih i SF filmova izgledaće mnogo lepše sa više detalja i još prirodnijim bojama, dok će igrice biti živahnije i privlačnije. Inače, Air računari sa dijagonalom ekrana od 11.6 inča operišu rezolucijom od 1366×768 piksela, a mašine sa displejom od 13.3 inča raspolažu maksimalnom radnom rezolucijom od 1440×900 piksela. Retina ekrani su i ovog puta izostali na MacBook Air računarima što ne znači da se uskoro neće naći na istim.

Suma sumarum Apple je sa unapređenim MacBook Air računarima kupcima ponudio značajno brže i grafički daleko superiornije notebook računare koji će posebno obradovati malo zahtevnije korisnika. Isti još dolaze u paketu sa OS X Yosemite platformom i velikim brojem izuzetno korisnih programa koji zaokružuju već fantastičan utisak o ovim mašinama. Jedna mana unapređenih MacBook Air računara je nova, značajno visa cena po kojoj se nude u odnosu na modele iz prošle generacije, pa ko voli i ima nek izvoli! Sve u svemu reč je o veoma, veoma moćnim računarima!
Cena (sa PDV-om): od 133.690,00 dinara
Kontakt: Apcom, www.apcom.rs

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!