Friday, July 19, 2024
HomeZdravljeIshranaTop 10 namirnica za vaš mozak

Top 10 namirnica za vaš mozak

Ukoliko želite da zadržite svoj um oštrim a telo siti, predstavljamo vam top 10 namirnica koja će vam svakoko pomoći.

1. Borovnica. Služi unapređenju širokih mentalnih funkcija. Dokazano je da svakodnevnik korišćenjem borovnice u ishrani poboljšavamo memoriju. Pored ovoga pune su antioksidantima koji služe u sprečavanju slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da u kasnim godinama borovnice pomažu oko motoričkih funkcija, ravnoteže i koordinaciji.

2. Losos. Bogat omega3 masnim kiselinama pomaže pri razvijanju moždanog tkiva tj. povećava veličinu mozga. Takođe pomaže pri sprečavanju Alchajmerove bolesti.

3. Laneno seme. Pomaže u boljem funkcionisanju moždene kore. Ovaj deo mozga odgovoran je za obradu senzomih informacija.

4. Kafa. Redovno ispijanje kafe sprečava pojavu Alchajmerove bolesti, demencije i drugih mentalnih oboljenja. To je zato što je umeren i pun antioksidantima.

5. Koštunjavo voće. Kikiriki, orasi i druga koštunasta voća sadrže svojstva koja mogu pomoći kod nesanice. Orasi su bogati omega3 masnim kiselinama, dok bademi poseduju prirodno raspoloženje( pojačavaju neurotrasmitere).

6. Avokado. Prepun zdravih sadržaja koji pomažu kod cirkulacije krvi, čime um dostiže vrhunac. Pored ovoga takođe smanjuje pritisak.

7. Jaja. Žumance je bogato kolinom, bitna namirnica za poboljšanje memorije.

8. Žitarice. Sadrže bitna vlakna, vitamine pa čak i omega3 masne kiseline.

9. Čokolada. Najslađa hrana za mozak. Crna čokolada je boigata antioksidantima što poboljšava oštrinu i koncentraciju. Mlečna, poboljšava pamćenje i vreme reakcije.

10. Brokoli. Poboljšava memoriju i usporava proces starenja mozga. Što znači da ishrana bogata brokolima održava čoveka mladim i oštrim.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!