Wednesday, May 22, 2024
HomeGreenVikendom ne treba duže da spavamo. A evo i zašto

Vikendom ne treba duže da spavamo. A evo i zašto

Većina ljudi, posle naporne radne nedelje, jedva čeka vikend da se naspava i provede koji sat duže u krevetu, međutim stručnjaci nas uveravaju da je to pogrešno te da nas dodatno zamara.
Suprotno uvreženom mišljenju, stručnjaci tvrde da je pogrešno pokušavati subotom i nedeljom da nadoknadimo san, jer time zapravo samo pojačavamo osećaj umora i pospanosti, pa se u ponedeljak ujutru još teže budimo.
Tim istraživača sa Univerziteta Sautvestern u Teksasu otkrio je da produženo spavanje vikendom remeti cirkadijski ritam – unutrašnji telesni časovnik koji govori kad je vreme za spavanje, za jelo ili za buđenje i obavljanje ostalih telesnih funkcija.
Taj ritam, koji se ponavlja svaka 24 sata, poremećen je ukoliko pokušamo da uspostavimo drugačiji, “normalan” ciklus spavanja.
Razvlačenje po krevetu subotom i nedeljom ujutru, dakle, nije efikasan metod za otklanjanje umora koji se akumulirao tokom radne nedelje.
Dr Gregori Karter, stručnjak za medicinu sna i koautor studije, savetuje da se vikendom samo nešto ranije legne u krevet i da se spava osam sati, a da buđenje bude u uobičajeno vreme kako se unutrašnji ritam ne bi poremetio, prenosi Tanjug.
“Da bismo održali unutrašnji časovnik, treba da odemo na spavanje osam sati pre uobičajenog jutarnjeg buđenja”, kaže dr Karter.
 
Izvor: Blic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!