Američki zdravstveni stručnjaci upozoravaju da gojaznost u Sjedinjenim Američkim Državama ima dimenzije epidemije. Broj osoba sa znatnim viškom telesne težine u mnogim zemljama širom sveta raste. Vezano za gojaznost, raste i broj osoba sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, kancerom…. Stručnjaci preporučuju zdraviju ishranu i više vežbanja, odnosno fizičkih aktivnosti, a te preporuke podstiču mnoge Amerikance da se, kada je u pitanju ishrana, vrate daleko, daleko nazad…. u vreme naših praistoriskih predaka.
O čemu se zapravo radi?
Robert Keeling, advokat iz Washingtona, nikad se nije, kako kaže, bolje osećao. Dijeta i vežbanje su razlog, ističe. Svakodnevno naporno vežba u CrossFit-u, jednom od više od hiljadu objekata istoimenog lanca vežbaonica u kojima se promoviše i takozvana paleo-dijeta.
Melody Feldman trener i John Main, vlasnik kluba za paleo-dijetu kažu: “To je neprerađena prirodna hrana…. posno meso, orasi i semenke, voće, povrće…. bez aditiva, bez šećera, bez mleka, bez mahunarki….” “Uzimati kvalitetnu hranu i, kao što reče Melody, ostaviti po strani sve što je obrađeno ili upakovano.”
Nakon vežbanja Robert Keeling priprema paleo-obed. Na toj vrsti ishrane je već dve godine, dobro spava, ne oboljeva…. Potpuno je isključio neka omiljena jela – picu i testenine, na primer: “Nekoliko puta sam pojeo nešto od toga, tih testenina, i moj organizam je reagovao veoma loše, osećao sam se grozno. Više od svega što vam pomaže je da se držite, da jedete pravi tip hrane.”
Mnoga jela paleo-dijete izvučena su iz knjige “Omega Diet” Artemis Simopoulous, autorke koja tvrdi da su genohromozomi današnjeg čoveka u suštini isti kao kod praistorijskog pretka, dok je, naravno, ishrana radikalno drugačija. Gospođa Simopoulous se ograđuje od “paleo-dijeta čistunaca” koji odbacuju i mleko i žitarice i ukazuje na razvijenu sposobnost ljudi prilagođavanju: “Sposobnost prilagođavanja je ono što nas je očuvalo” – kaže ona i dodaje da su prekomerne količine šećera, aditiva, crvenog mesa i rafinirane hrane u današnjoj ishrani problematične, odnosno da im se ljudski organizam ipak ne može prilagoditi. Stoga, ishrana takvom vrstom hrane rezultira gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, srčanim i kancerogenim oboljenjima.
Gospođa Simopoulous preporučuje: “Jedite više voća, povrća, ribe, odreknite se masnoća, običnog šećera i soli. To je na dohvat ruke svima, u supermarketima danas ima svega.”
Robert Keeling kaže da je njegova paleo-dijeta vrsta ishrane koju su naši prapreci razvili i preporučuje svakome da u ishrani prihvati navike davnih predaka.