
O čemu se zapravo radi?
Robert Keeling, advokat iz Washingtona, nikad se nije, kako kaže, bolje osećao. Dijeta i vežbanje su razlog, ističe. Svakodnevno naporno vežba u CrossFit-u, jednom od više od hiljadu objekata istoimenog lanca vežbaonica u kojima se promoviše i takozvana paleo-dijeta.
Melody Feldman trener i John Main, vlasnik kluba za paleo-dijetu kažu: “To je neprerađena prirodna hrana…. posno meso, orasi i semenke, voće, povrće…. bez aditiva, bez šećera, bez mleka, bez mahunarki….” “Uzimati kvalitetnu hranu i, kao što reče Melody, ostaviti po strani sve što je obrađeno ili upakovano.”

Mnoga jela paleo-dijete izvučena su iz knjige “Omega Diet” Artemis Simopoulous, autorke koja tvrdi da su genohromozomi današnjeg čoveka u suštini isti kao kod praistorijskog pretka, dok je, naravno, ishrana radikalno drugačija. Gospođa Simopoulous se ograđuje od “paleo-dijeta čistunaca” koji odbacuju i mleko i žitarice i ukazuje na razvijenu sposobnost ljudi prilagođavanju: “Sposobnost prilagođavanja je ono što nas je očuvalo” – kaže ona i dodaje da su prekomerne količine šećera, aditiva, crvenog mesa i rafinirane hrane u današnjoj ishrani problematične, odnosno da im se ljudski organizam ipak ne može prilagoditi. Stoga, ishrana takvom vrstom hrane rezultira gojaznošću, visokim krvnim pritiskom, srčanim i kancerogenim oboljenjima.
Gospođa Simopoulous preporučuje: “Jedite više voća, povrća, ribe, odreknite se masnoća, običnog šećera i soli. To je na dohvat ruke svima, u supermarketima danas ima svega.”
Robert Keeling kaže da je njegova paleo-dijeta vrsta ishrane koju su naši prapreci razvili i preporučuje svakome da u ishrani prihvati navike davnih predaka.










