Thursday, June 13, 2024
HomeGreenPoremećaj sna povećava rizik od šećerne bolesti

Poremećaj sna povećava rizik od šećerne bolesti

Naučnici iz Univerzitetskog medicinskog centra u Čikagu objavili su da poremećaj sna utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi, povećavajući mogućnost nastanka šećerne bolesti tipa 2 (šećerna bolest koja se reguliše pilulama).

Više od 18 miliona Amerikanaca i preko dva miliona Kanađana boluje od šećerne bolesti tipa 2, gde je ljudski organizam ili postao otporan na insulin, ili ga pak ne luči u dovoljnoj količini da bi regulisao nivo šećera u krvi.

U eksperimentu na malom broju ljudi dr Esra Tasali, asistent profesora na internoj medicini, zaključila je da poremećaj sna u dubokoj fazi sna dovodi do smanjenja mogućnosti kontrole šećera u krvi.

Ovaj pronalazak je nedavno objavljen u elektronskom izdanju časopisa nacionalne naučne akademije (National Academy of Science). Naučnici su ispitivali devet volontera, pet muškaraca i četiri žene, starosti od 21 do 30 godina. Ispitanici su bili zdravi i normalne telesne težine.

Normalan san je bio podeljen u nekoliko faza, pri čemu je san sa sporim talasima smatran najdubljim. Kada god su volonteri zapadali u dubok san, bili su izloženi buci koja im je remetila san, ali ih nije probudila. Posle samo tri dana učešća u ovom eksperimentu, volonteri su imali čak za 25% manju sposobnost da regulišu nivo šećera u krvi.

Ranije studije pokazale su da nedostatak sna može dovesti do povišenja šećera u krvi, a ovo je prva studija koja je pokazala da i sam kvalitet spavanja može dovesti do istog efekta.

Smanjenje vremena dubokog sna nastaje kod osoba koje su starije od 40 godina. Mlađe osobe provode 80-100 minuta tokom spavanja u dubokom snu, a osobe preko 60 godina starosti svega 20 minuta.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!