Monday, December 4, 2023
HomeGreenKuća/EnterijerZalagaonice, brzo do dodatnog novca, od stvari na koje ste zaboravili da...

Zalagaonice, brzo do dodatnog novca, od stvari na koje ste zaboravili da imate

Pored Zalagaonica u Beogradu, gde ih ima najviše, gotovo da nema većeg grada u Srbiji gde ne rade minimum po dve zalagaonice, a redovi građana ispred njih sve su duži.
Zalagaonice, rade uz dozvolu i nadzor Narodne banke Srbije, brzim i momentalno isplaćenim pozajmicama, “uz fiksnu i minimalnu kamatu i potpunu diskreciju”, omogućavaju gradjanima da založe robu i dobiju pozajmicu koji inače nebi mogli tako lako da dobiju u Banci.
– Najčešće novčane pozajmice građana kreću se do 500 EUR, a depozit za te iznose su najčešće zlatni ili srebrni nakit, laptopovi ili televizori. Vrednost založenog zlata procenjujemo u zavisnosti od gramaže i kartaže, kao i vrednost tehnike. Rok za trajanje pozajmice ne postoji i traje dok ne vratite glavnicu, a posle mesec dana počinje da ide kamata od 10% koja se može umanjiti u iznosu na to koliki deo glavnice je vraćen – kažu u jednoj zalagaonici.

Veći broj zalagaonica novčanu pozajmicu nudi i putem administrativne zabrane na platu, najčešće do iznosa od 60.000 dinara. Ta pogodnost, međutim, važi za zaposlene u državnim firmama i javnim preduzećima uz kamatu od 6%.

Ekonomista Saša Đogović kaže da građani koji se odlučuju za zalagaonice pod ovim uslovima ulaze u daleko dublji problem nego što je opterećenje bankarskim kreditom.

– Prilično je jasno da je ljudima hitno potreban keš, da su im poznati svi ti uslovi i da su svesni rizika koji ih može koštati imovine i ozbiljnih porodičnih problema, ali s druge strane treba da budu upoznati i sa tim da takva kamatna stopa nije regularna i da nema veze sa tržišnim okvirima. Svakako je i na NBS da uvidi takvu vrstu poslovanja i spreči skoro legalizovano zelenašenje – upozorava Đogović.

Sve veći broj građana u zalagaonicama, tumači on, pokazatelj je društvenog ambijenta i kvaliteta života.

– Za potrošačku korpu i dalje je potrebno više od 1,5 prosečnih zarada u Srbiji. To govori o tome da se kućni budžeti moraju krpiti i na ovaj način, a to često jeste zalaganje nakita, vrednih stvari i slično – objašnjava on.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!