Sunday, April 28, 2024
HomeGreenZašto ne možemo da odolimo nezdravoj hrani?

Zašto ne možemo da odolimo nezdravoj hrani?

Nema nikakve magije – kada kupite kesu pereca ili čipsa, poješćete je celu. To se dešava iz bezbroj razloga, a najviše zbog toga što su napravljeni da kod vas izazovu zavisnost. Proizvođači takve hrane troše milione na reklamiranje svojih proizvoda, ali i na otkrivanje formule koja će vas terati da uvek uzimate još. Jedna studija sprovedena na Koledžu u Konektikatu čak je pokazala da keks Oreos izaziva zavisnost i to tako što aktivira više neurona u centrima zaduženim za zadovoljstvo nego kokain ili morfijum. Pročitajte zašto ne možete da odolite vašim omiljenim grickalicama.
Ne možete da odolite pecivu, jer je prepuno ugljenih hidrata

  • Ako doručkujete, ručate, a neretko i večerate u pekari, možda je to zbog toga što ste zavisni od ugljenih hidrata. Kao i sva hrana prepuna ugljenih hidrata, i peciva se razlažu na proste šećere. Tako je studija sprovedena na miševima 2012. pokazala da namirnice bogate ugljenim hidratima, mastima i šećerima mogu promeniti mozak.
  • Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Montrealu, miševi koji su unosili previše masti i šećera imali su simptome depresije i veću osetljivost na stresne situacije. Takođe, oni su imali i viši nivo CREB molekula, zaduženog za proizvodnju dopamina. Nauka još nije utvrdila zašto nas takva hrana toliko privlači, ali je to činjenica.

Volite flipse, jer vam se tope u ustima

  • Koliko brzo možete da pojedete kesicu omiljenog flipsa? Verovatno vrlo brzo. To je zato što su proizvođači ove grickalice od kukuruza usavršili umetnost “nepostojeće kalorijske gustine”. Naime, pošto su flipsi tako lagani i vazdušasti i tope vam se u ustima, nemate utisak da jedete tako mnogo, kao ni predstavu o unetim kalorijama. Zato vam se čini da biste ga mogli jesti zauvek.

Volite gumene bombone zato što su šarene

  • Šarene poslastice, naravno, nisu privlačne samo zbog boja, ali je otkriveno da zanimljiv kolorit čini proizvode primamljivijim. Naravno, razlog je i gomila šećera koja se u njima nalazi.

Volite konzervirane soseve, jer su puni šećera

  • Ako pogledate listu sastojaka na konzerviranom sosu od paradajza, velika je verovatnoća da ćete naći i šećer. Dodavanjem šećera u sos od paradajza poboljšava se pomalo metalni ukus koji proizvod ima zbog procesa konzerviranja.

Volite slatkiše, jer se vaše telo nije prilagodilo intenzivnim ukusima

  • Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi vole slatkiše, ali jedan od njih je to što telo nije evoluiralo da se nosi sa intenzivnim triom – šećerom, mašću i solju, kakvi se nalaze u čokoladicama. Pre nego što su nastale prve prerađevine, ljudi su šećer dobijali uglavnom iz voća i meda, so je bila samo začin, a mast nutrijent do kog se teško dolazilo. Ovako kako ih dobijamo sada, još su novi našim čulima i celom telu.

Volite čips i pomfrit jer imaju savršenu mešavinu masti i soli

  • So i masnoća čini pomfrit i čips tako neodoljivim. Uz to, skrob iz krompira izaziva skok glukoze, baš kao i šećeri, a krvotok ga mnogo brže apsorbuje. Odmah nakon toga sledi nagli pad glukoze, zbog čega posežete za još čipsa.

Volite gazirane sokove i sportska pića jer su slatki

  • U čaši prosečnog slatkog gaziranog napitka ima 12 grama šećera, a neke vrste imaju i do 40 grama, što je ekvivalent 10 kašičica šećera. Zašto proizvođači stavljaju toliko šećera? U većini gaziranih pića nalazi se i mnogo natrijuma – oko 55 miligrama – što pojačava žeđ, a kako bi prikrili slanoću, proizvođači dodaju i gomilu

 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!