Thursday, June 20, 2024
HomeGreen“Životni ciklus” muškog polnog organa

“Životni ciklus” muškog polnog organa

Kako muškarac sve više stari, sasvim je logično da pored ostalih fizičkih promena dođe i do promena na samom polnom organu. Naravno, nikome nije strano da seksualne funkcije sa dolaskom starosti bivaju sve slabije, jer visoki nivoi testosterona naglo padaju, usled čega je muškarcu potrebno mnogo više vremena da bi se uzbudio.

Međutim, mukama nije ni tu kraj. Naime, sledeća problematična stavka jeste erekcija, za koju je isto tako potrebno mnogo više vremena nego nekad, kao i za dostizanje vrhunca. Godine donose smanjenje u količini i kvalitetu sperme, a s tim u vezi, dolazi i do razvoja poremećaja poznatijeg pod imenom erektilna disfunkcija ili impotencija.

U periodu između 40 i 70 godina procenat “sposobnih” muškaraca opadne sa 60% na čak 30%, otkirvaju najnovija istraživanja, što je u najmanju ruku zabrinjavajuće za muški pol. Pored toga, dolazi i do razvoja brojnih urinarnih poremećaja, u smislu da mlaz vremenom sve više slabi. To predstavlja direktnu posledicu oslabljenih mišića bešike, a u jako velikom broju slučajeva, uvećanja prostate.

Ono na šta su najnovija istraživanja takođe ukazala jeste nešto na šta muškarci već izvesno vreme sumnjaju, a neki se toga čak i ozbiljno pribojavaju – da penis sam po sebi takođe prolazi kroz određene promene kako se čovek sve više udaljava od svog vrhunca (približno trideseta godina starosti kod većine muškaraca) i biva sve bliži srednjim godinama i starosti.

Promene

Sa godinama dolazi do sledećih promena:

Opšti izgled – odnosi se na dve glavne promene, tj. glava penisa (ili glavić) postepeno gubi na boji, tamnocrvenoj, što je posledica smanjenja dotoka krvi, a tu je i postepeni gubitak stidnih dlačica do kojeg dolazi usled smanjenja u količini testosterona.

Veličina – povećanje telesne težine je sasvim normalna pojava u toku starenja. Kako se masne naslage nagomilavaju u predelu donjeg abdomena, tako dolazi i do promene u veličini samog muškog polnog organa. Pored ovog takozvanog “sakupljanja”, postoji i velika verovatnoća da dođe do stvarnog smanjenja u veličini – kako dužini, tako i obimu. Za ovakvu promenu glavnim krivcem smatra se usporeno izbacivanje masnih supstanci iz tela koje se mogu nagomilati unutar arterija penisa i izuzetno otežati protok krvi u sam polni organ.

Zakrivljenost (zaobljenost)– ukoliko dođe do nepravilnog i nejednakog nagomilavanja kolagena, koji je u potpunosti izgubio na gipkosti, može doći do zakrivljenja penisa.

Osetljivost – ono što su brojna istraživanja dosad pokazala jeste da penis, tokom vremena, postaje sve manje osetljiv na bilo kakve nadražaje, zbog čega i erekcija počinje da predstavlja sve veći problem kako se muškarac približava starom dobu.

Napomena

Navedene promene mogu stvoriti psihičke probleme kod “nezreli osoba” koje se i onako “boje” poznih godina.

Kod iskusnih i trezvenih muškaraca pozno doba je doba zrelosti pa se problemi mogu nadoknaditi: redovnim fizičkimi mentalnim aktivnostima, zdravom ishranom, zdravim navikama i umešnošću u vođenju ljubavi.

Godine i telesne ali i zdravstvene probleme koje one donose treba prihvatiti kao realnost i nositi se sa njima, a ne tražiti dodatne razloge za očajavanje.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!