Monday, May 20, 2024
HomeBlueIzgubljena generacija

Izgubljena generacija

Skoro 40 procenata mladih Britanaca i Španaca je bez posla, a generalno u razvijenim zapadnim zemljama nezaposlenost mladih se kreće oko 18 odsto, što je alarmantan podatak.

Tinejdžer Markus Hauvels (16) smatra da je razlog zbog koga ne može nikako da pronađe posao nedostatak kvalifikacija, odnosno to što je izbačen iz srednje škole, koju posle nikada nije zavšio.

Birmingem koji je godinama davao zamajac britanskoj privredi, sada je mesto u kome ima najviše nezaposlenih – u ovom gadu stopa nezaposlenosti iznosi 13 procenata, dok je u Britaniji na nivou od osam odsto. Čak 13.000 mladih u ovom gradu ne može da pronađe posao.

Ono što se dešava Markusu, dešava se i mnogim drugima širom zemlje, bez obzira na nivo obrazovanja jer je u ekonomiji koja je oslabljena ekonomskom krizom veoma teško naći posao.

Jedan od pet Britanaca starih od 16 do 24 godine, nisu imali posao od oktobra do decembra 2010. godine, pokazuje zvanična statistika.

Efekti ovakvog stanja, smatraju stručnjaci, osećeće se i u budućnosti jer je veća verovatnoća da će oni češće ostajati bez posla ili zarađivati manje i kada kasnije budu radili.

Smanjenje socijalnih davanja najavljeno za naredni mesec moglo bi da izazovu socijalne nemire slične prošlogodišnjim kada su studenti protetsovali zbog povećanja školarina.

To je problem zbog koga strahuju gotovo sve zapadne vlade. U narednih 10 godina još 400 miliona mladih će ući u trku za poslom, zbog čega će ovaj problem postati izazov za mnogobrojne vlade, izjavio je direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štraus-Kan.

“Suočeni smo sa perspektivom ‘izgubljene generacije’ mladih ljudi, koja je osuđena da pati celog života od najgore nezaposlenosti i društvenih uslova”, rekao je Štraus-Kan i dodao da ćemo “kako tenzija bude rasla među državama, imati povećanu društvenu i političku nestabilnost unutar nacija, pa čak i rat”.

I visokoobrazovani mladi ljudi muku muče da pronađu posao i tek jedan od pet svršenih studenata i uspe da ga nađe.

Na svaki oglas za upražnjeno radno mesto javi se 69 kandidata, a najgore prolaze oni koji su završili neki od društvenih fakulteta. Kompanije, međutim, saopštavaju da postoji nedostatak inženjera, tehnologa, matematičra, i stručnjaka za prirodne nauke.

Ono što im dodatno komplikuje pronalazak posla je činjenica da vlade svake godine produžavaju radni staž, pa je i broj novih radnih mesta manji. Broj radnika koji imaju preko 65 godina dupliran je u proteklih 10 godina, a perspektiva mladih – pretežno siva.

Izvor: Tanjug

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!