Wednesday, June 19, 2024
HomeGreen10 namirnica koje treba izbegavati

10 namirnica koje treba izbegavati

Namirnice koje se reklamiraju kao izuzetno zdrave za organizam, obogaćene vitaminima, balansirane za zdravu ishranu…najčešće su vrlo opasne- sve jedno gde ih uzimate, kod kuće ili u restoranu…

Pogledajte našu listu 10 vodećih loših namirnica za veše telo:

Pohovani dezerti

Pohovani dezerti nalaze se na vrhu liste loših namirnica. U suštini pohovati nešto što već sadrži šećerne masti, opasno je a pogotovu kada to naknadno ispržite.

Ne dajte da vas zavaraju ananas ili banane, nisu ni oni bolji samo zato što su voće.

Zaslađeni napitci

Takozvane sode ili gazirana pića, specijalni hladni čajevi su milion dodataka, boja i ukusa… loši su jer sadrže ogromne količine kalorija čak i kada se uzimaju u malim količinama. Uglavnom su pravljeni da eliminišu osećaj žeđi, ali oni ne gase žeđ- samo je prikrivaju, tako da  smetaju pravilnom korišćenju vode.

Gotovi mesni proizvodi

Hot-dog, slanina, pripremljena jela ili gotova jela sa puno mesa su prepuna masnoćama, solju i konzervansima. Ako ne možete nabaviti domaće proizvode od poznatog proivođača izbegavajte ih ili smanjite na najmanju meru konzumiranja.

Tečni obroci

OK, oni nisu sami po sebi loši za Vas, ali tečni obroci ili obrok zamena u vidu pića drži Vas dalje od pravilne ishrane.

Morate biti sigurni da jedete celovitu i prirodnu hranu kako bi se osigurali da dobijate sve hranljive materije. Obrok zamena možda je u redu za ljude koji su previše bolsni, ali ne smete dozvoliti da zameni vašu pravilnu ishranu.

Krofne

Ako postoji hrana koja prednjači u brzoj hrani u 21.veku onda su to ovi loši momci. Ispunjena, glazirana, zašećerena napakovani ili obični stari prsten nije dobar za Vaše telo.

Nije samo stvar u rafinisanom brašnu, šećeru i prženju u rafinisanom ulju, one uznemiruju ravnotežu šećera u krvi. Kada pojedete jednu, za par minuta ste gladni i posegnete za drugom pa se iz tog razloga često pakuju u kutijama od 5- 10 komada.

Gotove supe

Same supe ne spadaju u lošu ishranu ali ogromna količina soli, konzervanasa dovodi ih na našu listu.

Supe i čorbe uglavnom su zdrave, imaju zagrevajući efekat i dobro utiču na Vas. Realnost je drugačija sa supama koje kupujemo u marketima. Ukoliko morate da imate supeu, izbegavajte konzervisane i jednostavu napravite svoju- testenina je gotova za samo 10 minuta.

Beli hleb

Treba ga koristiti ali samo iz celog zrna. Belo brašno bi trebali koristiti samo ponekad. Morate paziti na etikete u marketima- za hleb koristite samo one „celo zrno“ oznakom. Savet, belo brašno ponekad, samo za kolače.

Junk food snack

Čips, krekeri…puni su soli i kalorija..nisu opasni kao prethodne namirnice sa liste, ponekad se možete počastiti, ali takvi su da, ako ih ima, ne možete se zaustaviti…kupujte male količine ili ih zamenite salatama od voća ili povrća.

Jela na bazi sira

Torte, kolači od sira, sir za mazanje, sir na sto načina. Dobri stari sir, u stogo kontrolisanim količinama. Sir je ozbiljna namirnica, uvek je pun masnoće i soli- sa sirom se ne sme preterivati

Beli pirinač

Uglavnom će Vam objašnjavati da skoro ne postoji razlika između belog i smeđeg pirinča…što je netačno…Ukoliko je tako onda je najbolje bez pirinča, ječem i mnoge druge žitarice mogu perfektno da ga zamene… Što više žitarica iz celog zrna, smeđi pirinač naravno, a beli samo retko ili nikako…

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!