Saturday, July 20, 2024
HomeOrange10 zemalja za koje sigurno niste čuli

10 zemalja za koje sigurno niste čuli

Ukoliko ste čuli za sledeće zemlje, verovatno spadate u grupu obožavalaca geografije. Irelevantno je kako su one zaista priznate kao država, ali sasigurno sebe tako smatraju.

1. Vanuatu

Vanuatu, zvanično Republika Vanuatu, je ostravska država u južnom Tihom okeanu. Mnoga ostrva koja pripadaju danažnjoj Republici Vanuatu bila su naseljena hiljadama godina. Nova arheološka istraživanja su pronašla dokaze da su ostrva naseljena još 1300 godine p.n.e.

Vanuatu je arhipelag koji se sastoji od 83 ostrva. Većina ostrva su paninskog i vulkanskog porekla. Najviša tačka na Vanuatu je planina Tabvemasana.

90 odosto domaćinastva konzumira ribu, a 80 odsto živi u ruralnim, izolovanim selima sa svojim vrtovima i baštama hrane. Ronjenje je ovde veoma popularna turistička atrakcija.

Cunamiji nisu retka stvar u Vanuatu, a zemljotresi imaju negativan uticaj na privredu zemlje.

2. Nauru

Republika Nauru je mala ostrvaska država u Mirkoneziji. Ona je najmanja nezavisna državca na svetu sa svojom površinom od 21 km2.

Ostrvo je otkrio britanski pomorac, kapetan Džon Fren, 1798 i nazvao ga „ Prijatno ostrvo“. Nemci su postali kolonijalni vladari ostrva krajem 19. veka. Nauru je svoju nezavisnost stekao 1968.

Narod Naura prikuplja kišnice tokom monsunske kiše između novembra i februara, jer je veoma ograničen na prirodne slatke vode.

3.       Tuvalu

Tuvalu je ostrvska država u Okeaniji. Ova država je na četvrtom  mestu najmanjih država na svetu. Ova teritorija je nekada bila poznata pod imenom Elis Ostrva kada su je referendumom odvojili od Gilbertovih ostrva 1975.

Ona je ustavna monarhija sa kraljicom Elizabetom II kao šefom države. Ova država nema redovne vojne snage, i ne troše novaz za odbranu. Prvi stanovnici zemlje su polinezani koji danas čine 94 odsto ukupnog stanovništva.

4.       Komori

Komori je ostrvska država na jugoistoku Afrike. Smeštena je u Indijskom okeanu u Mozambičkom kanalu, između ostrva Madagaskar i afričkog kopna. Sastoji se od tri veće vulkanska ostrva: Njaziđa, Nzvani i Mvali.

Ovo ostrvo je stara francuska kolonija, a danas 300 000 Komorosa živi u Francuskoj. 98 odsto stanovništva je islamske veroispovesti.

5. Gernzi

Gernzi je britanski krunski posed između Francuske i Engleske, u Lamašu. Ova država je u nadležnosti Velike Britanije, ali se ne računa kao njen deo, ili Evropske Unije. Oni imaju autonomiju u unutrašnjim poslovima i imaju potpunu nezavisnost od britanske krune.

6. Tokelau

Tokelau su arhipelag tri peloponeziska ostrva u Pacifiku, pod suverinitetom Novog Zelanda.

Tokelau je bila britanska kolonija od 1889. Kasnije je postao deo kolonije ostrva Gilbert i Elis.

Samo ime Tokelau na peloponežanskom znači „ severni vetra“. Ostrvo ima najmanju ekonomiju od bilo koje druge države na svetu koja ih čini gotovo u potpunosti zavisne od subvencija sa Novog Zelanda. 96 odsto stanovništva su hrišćani a 57 odsto njih su žene.

7. Kukova ostrva

Kukova ostrva su samouverena parlamentarna monarhija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za spoljnu politiku i odbranu.

Kukova ostrva se sastoje iz 15 ostrva vulkanskog i koralnog porekla. Nalazi se u arhipelagu Polinezije u južnom Pacifiku.

Sa preko 90 000 turista godišnje, turozam predstvalja njihov vodeći elemen privrede ostrva. Ova ostrva dobila su ime po mereplovcu kapetanu Džejmsu Kuku koji je tamo stigao 1773. godine.

8. Ostrvo Man

Ovo ostrvo se nalazi u Irskom moru, između Velike Britanije i Irske. Glavni grad je Dalas.

Ostrvo ima status samoupravnog krunskog poseda i nije deo Ujedinjenog Kraljevstva. Privreda na ovom ostrvu se zasniva na bankarstvu i turizmu. Ostrvo je naseljeno još pre 6500. p.n.e.

9. Ostrva Pitkern

Ostrva Pitkern su grupa od četiri ostrva, od kojih je samo ostrvno Pitkern naseljeno. Ostrva se nalaze u južnom Tihom okeanu, deo su Polinezije i poslednja su britanska kolonija na Pcifiku. Ime su dobila po Robertu Pitkernu, mornaru koji je prvi ugledao ova ostrva 1767. godine.

Jezik stanovništva je mešavina engleskog i tahitanskog. Poslednjih godina crkva je zatvorena jer je samo osmoro stanovnika redovno odlazila. Postoji samo jedan kafić na ostrvu. Tamo se sprovode moralno strogi zakoni kojima se zabranjuje ples, pušenje i konzumiranje alkohola.

10. Nagorno- Karabah

Predstavlja nezavisnu republiku između Jermenije i Azerbejdžana. Nagorno Karbaha je jedna od najvažnijih miniranih regiona bivšeg Sovjetskog Saveza. 95 odstvo stanovništva je jermensko, a ostalo su Grci i Kurdi. Njihov turizam je u suštini usmeren na Jermene koji žive u zapadnim zemljama.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!