Saturday, July 20, 2024
HomeOrangeAkapulko- Magičan zalazak sunca

Akapulko- Magičan zalazak sunca

Reč Akapulko u prevodu sa španskog znači „ravnica gustih trski“. Pre njgovog zvaničnog otkrivanja od strane Španaca tamo su živeli Olmenci.

Tokom dvadesetih godina prošlog veka Akapulko je posetio naslednik engleskog prestola, Edvard VIII, koji je nakon poseti raširio vesti o lepotama ovog mesta. Početkom pedesetih, nakon građenja infrastrukture, na liticama koje nadvisuju zaliv počele su da letuju brojne holivudske zvezde i milioneri.

Frenk Sinatra, Elvis Prisli, Džudi Garland i Edi Fišer bili su neki od eminenthih gostiju. Magnetska privlačnost je, sa holivudskim zvezdama, dovela i nebrojane investitore, koji od šezdesetih godina neprestano grade u ravnici gustih trski. Zahvaljujući sve većoj ponudi, kao i sve nižim cenama avio saobraćaja, Akapulko je vremenom postao atraktivniji i pristupačniji pripadnicima srednjih slojeva.

Jedna od najčuvenijih atrakcija u Akapulku nisu njegove plaže, koje se prostiru duž 16 kilometara duge obale zaliva. Naime, tokom tridesetih godina ustalila se tradicija nadmetanja lokalnih mladića- ko će skočiti sa više litice u more. Ove litice, strmo se spuštaju u more, visoke su gotovo 45 metara, dok se o nju razbijaju talasi.

Ovaj neverovatni skok može se videti više puta u toku dana, a najinpresivniji su svakako oni noćni, kada skakači izvode skok poznatiji pod nazivom Vatreni okean. Prosedura je istovetna, a jedinu razliku predstavljaju baklju u rukama skakača, koje, parajući vazduh, ostavljaju utisak vatrenih obruča u noći.

Nadomak zaliva, čim isplovite, nalazi se malo ostrvo La Rokata. Do njega se stiže morskim taksijem sa staklenim dnom. Ova turistička atrakcija pretvorena je u svojevrsno hodočašće, pošto se, navodno, na dnu mora, blizu stena kraj krojih se prolazi pojavljuje lik Bogorodice.

Mogućnost snorkelinga svakako je glavna atrakcija na ovom ostrvu, što vam postaje jasno kada se približite obali i vidite ribe koje plivaju oko stena okupiranih plavim i crnim krabama.

Akapulko se zahvaljujući klimi koja je tokom cele godine ujednačene temperature od oko 30 stepeni, često naziva mestom večnog proleća ili večnog leta. Ova činjenica uticala je na gradnju velikog broja otvorenih prostora i terasa sa pogledom na okean, koji se tokom noći pretvore u barove i klubove prepune turistima.

Ukoliko ste ljubitelj mirnijih mesta onda je za vas pravi izbor trg Sokolo. Ovaj trh nikada nije izgubio svoji značaj za lokalno stanovništvo i jedino što se na njemu menja su oblici umetničkog izražavanja.

Nekima od nas prva asocijacija na pomen odmora jeste more. A more je izvor niz drugih asocijacija. Za neke je to beskrajna plaža sa sitnim peskom i zvuk talasa. Drugima, pak, prvo što padne na pamet pri spomenu mora jeste hrana. I jeste tako, tamo je to najvažniji deo svakodnevice. Kao grad na moru Akapulko nudi veliki izbor najsvežije ribe i morskih plodova. Restorani su svuda, pa tako ne morate ni napuštati plažu.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!