Najnovija premium espreso kafa iz Barcaffé portfolija, Barcaffé Single Origin India, osvojio je sredinom oktobra zlatnu medalju na trinaestom po redu međunarodnom takmičenju International Coffee Tasting u Italiji.

 

To je ukupno jedanaest medalja do sada za Barcaffe espreso na manifestaciji koja se svake godine održava u organizaciji Međunarodnog instituta degustatora kafe (International Institute of Coffee Tasters). U kolevci espresa napitke su ocenjivale sudije ovog instituta na osnovu kriterijuma kao što su zaokruženost ukusa, intenzitet arome, struktura i postojanost pene.

 

Barcaffé espresso Single Origin India napravljen je od najfinijih zrna kafe iz Indije, koja napitku daju karakterističan, jak ukus srednje izražene kiselosti, sa prijatnom završnom notom začina i kakaoa. Pripada Single Origin kafama, što je posebna oznaka za kafu vrhunskog kvaliteta koja potiče iz određene zemlje ili regiona, te u sebi nosi prepoznatljive ukuse i arome tog geografskog područja.

 

„Veoma smo ponosni na to što su degustatori sa licencom renomiranog instituta po jedanaesti put potvrdili naš kvalitet. Za prave poznavaoce i ljubitelje espresa, kafa nije samo još jedna svakodnevna navika, već i nauka, veština i umetnost u jednom. Barcaffé kao jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u segmentu espreso kafe neguje i prenosi ljubav prema kafi i posvećen je odabiru samo najkvalitetnijih proizvoda za svoje potrošače. Upravo zato je single origin koncept  kao pravi „specijalitet“ industrije našao svoje mesto u Barcaffé portfoliju. Podsetio bih takođe da je Barcaffe espresso u junu već dobio nagradu za najbolju kafu u Srbiji po izboru posetilaca Festivala dobre kafe u Beogradu,“ rekao je Nikola Mandić, Brand Manager Barcaffe espressa.

 

Svako zrno u pakovanju sa oznakom Single Origin je 100% arabika i dolazi iz tačno određene oblasti, u ovom slučaju iz Indije. U toj zemlji bogate kulture i raskošnih ukusa, kafa se uzgaja u hladu i često sadi zajedno sa raznim začinskim biljem kao što su kardamom, cimet, karanfilić ili muskatni oraščić. Na taj način, ona dobija specifičnu aromu, koju uvežban i istančan ukus može lako da oseti i prepozna. Podrazumeva se i pažljivo praćenje procesa uzgoja kafe, njenog skladištenja, sušenja, prženja i mlevenja, uz česte i temeljne provere kvaliteta. Kada dođe do krajnjeg korisnika, ona je garantovano vrhunskog kvaliteta, a napitak izvanrednog ukusa, što važi i za sve ostale Barcaffé espresso blendove.

 

Međunarodni institut degustatora kafe je neprofitno udruženje osnovano 1993. godine u Breši sa ciljem da istraži i razvije naučno zasnovane metode degustacije kafe. U ekspertskom odboru okuplja univerzitetske profesore i stručnjake raznih profila koji uvode brojne inovacije u oblast degustacije kafe, nadovezujući se na slavnu tradiciju italijanskih espreso majstora.