Wednesday, April 17, 2024
HomeBlueBred Pit bio proteran iz Kine, Bitlsi sa Filipina, a Snup Dog...

Bred Pit bio proteran iz Kine, Bitlsi sa Filipina, a Snup Dog iz Britanije

Ponekad je dovoljan samo jedan film ili čak jedna reč da bi neka zvezda bila proterana iz određene zemlje. Pojedini umetnici, poput reditelja Larsa fon Trira, koristili su status “persone non grata” kako bi što više pažnje skrenuli na sebe, svoj film ili muziku. Nekoliko polemičkih rečenica o Hitleru na Kanskom festivalu i eto osigurane reklame.
Sajt Flavorwire je sastavio listu poznatih ličnosti iz šoubiznisa koje su, u jednom trenutku, bile proterane iz neke zemlje zbog izgovorenog ili učinjenog. Iz Kine je 1997. godine proteran holivudski glumac Bred Pit zbog uloge u filmu “Sedam godina na Tibetu” u kome je prikazano kinesko osvajanje Tibeta. Martinu Skorsezeu je u toj zemlji zabranjen ulazak zbog filma “Kundun” o životu dalaj-lame, tibetanskog političkog i verskog vođe. “Središnje carstvo” je proteralo još mnoge druge zvezde zbog njihovog angažovanja u korist Tibeta, poput Harisona Forda, grupe Oezis, Ričarda Gira i Bjork. Islandska pevačica je na koncertu u Šangaju 2008. nekoliko puta uzviknula “Tibet” i odmah bila zamoljena da napusti zemlju.
Filipini nisu nikada oprostili “Bitlsima” njihovu netaktičnost. Godine 1966. čuvena liverpulska četvorka pozvana je na ručak kod prve dame Filipina. Nenaviknuti na tu vrstu ceremonijala, članovi grupe su odbili poziv, što je predstavljalo grubu diplomatsku grešku koja je dovela do njihovog naglog odlaska iz zemlje u koju više nikada nisu bili pozvani. Četrdeset godina kasnije, okoreli neženja Alek Boldvin je, govoreći o braku u jednoj TV emisiji, izjavio da bi “trebalo da sebi nađe ženu Filipinku, putem malih oglasa”. Nezgrapna šala koja je u Manili shvaćena kao uvreda dovela je do toga da je američki glumac proglašen za nepoželjnu osobu na Filipinima.
Japan ima nultu toleranciju prema svim vrstama droga, pa su sa njegove teritorije proterane mnoge zvezde poput starlete Paris Hilton i legendarnih rokera Rolingstonsa. Od maja prošle godine Lejdi Gaga ne može da kroči u Indoneziju gde je pop zvezda ocenjena kao “previše provokantna”. Velika Britanija, pak, ne simpatiše muškarce koji su grubi prema ženama: proterala je Krisa Brauna nakon što je reper pretukao svoju tadašnju devojku, zvedzu RnB-a Rijanu.
Godine 2012, Izrael je nemačkog pisca i Nobelovca Gintera Grasa proglasio personom non grata zbog njegove pesme “Ono što se mora reći” u kojoj ukazuje na pretnju koju Izrael predstavlja za mir u svetu. I Sjedinjene Američke Države imaju listu nepoželjnih umetnika na kojoj je britanski pevač Boj Džordž dospeo zbog kršenja zakona, a jedno vreme su na njoj bili i Jusuf Islam (Ket Stivens), Lili Alen i Ejmi Vajnhaus.
Jedan od umetnika sa najvećim brojem proterivanja je Snup Dog. Izbačen iz Norveške, popularni reper, koji je, u međuvremenu, promenio ime u Snup Lajon, takođe je nepoželjan i u Velikoj Britaniji, Australiji i na jednom festivalu u Holandiji.
 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!