Thursday, July 18, 2024
HomeBlueCentru za matične ćelije 5,2 miliona

Centru za matične ćelije 5,2 miliona


Za nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu, prvi takve vrste u Jugoistočnoj Evropi i izgradnju zgrade gde će biti smeštene moderne laboratorije obezbeđeno je oko 5,2 miliona evra, izjavio je danas ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić.
“Ministarstvo je obezbedilo 80 odsto od tog iznosa, a preostala sredstva grad Kragujevac i Medicinski fakultet”, rekao je Djelić prilikom potpisivanja Protokola o realizaciji i finansiranju nabavke opreme i dogradnji Medicinskog fakulteta sa oko 4.000 metara kvadratnih.
Ministar je Protokol potpisao sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevnovićem i dekanom kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojšom Arsenijevićem.
Ocenjujući da će Srbija izgradnjom tog centra postati značajan igrač na polju nauke u 21. veku ministar Djelić je izrazio nadu da će oprema biti nabaljena, a zgrada završena do leta 2012. godine.
“Povratak u Srbiju svetskog genetičara Miodraga Stojkovića, koji je i idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije, šalje poruku našim naučnicima u svetu da povratak mozgova nije samo cilj, već i realnost”, naveo je Djelić.
Uz napomenu da će na proleće biti raspisan tender za izvođača radova, on je kazao da će u tom centru raditi 25 naučnika iz Kragujevca i rasejanja, ali i stranaca, te najavio da će Ministarstvo do 2014. godine u naučno – tehnološku infrastrukturu investirati 400 miliona evra.
Genetičar i redovni profesor Medicinskog fakulteta Stojković izrazio je zadovoljstvo što su obezbeđena sredstva i ocenio važnim današnji događaj, jer se stvaraju uslovi da naučnici rade.
Prema njegovim rečima, razvoj Centra u Kragujevcu trebalo bi da omogući primenu matičnih ćelija u lečenju neurodegenreativnih i autoimunih bolesti, kao što su oštećenja kičmene moždine, parkinsova i šećerna bolest.
“Ovo je šansa da uđemo u ravnopravan odnos sa drugim centrima u Evropi”, rekao je Stojković i dodao da će u “narednih 10 godina vrednost tog centra biti daleko veća od sadašnjih 5,2 miliona evra”.
Gradonačlenik Kragujevca  je ocenio da je izgradnja Centra najvažniji projekat u narednoj godini, a dekan Medicinskog fakulteta Asenijević je ukazao da je taj fakultet saradnjom sa Stojkovićem i osnivanjem Centra za matične ćelije u tehnološkom smislu u razvoju preskočio decenije.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!