Friday, December 8, 2023
HomeBlueDa li TV može da "ispere mozak"?

Da li TV može da "ispere mozak"?

Da li je moguće “isprati mozak” nekome i naterati ga da učini stvari koje bi mu inače bile nezamislive?
MKUltra bila je tajna šifra za program istraživanja na ljudima koji je sprovodila CIA. Program u kom su učestvovali građani Kanade i SAD počeo je ranih pedesetih godina prošlog veka i nastavljen do kraja šezdesetih. Objavljeni dokazi pokazuju da je MKUltra uključivao upotrebu mnogih različitih metoda manipulacije mentalnog stanja pojedinca i menjanje funkcija mozga drogama, verbalnim i seksualnim zlostavljanjem, ubrizgavanjem droga i izolacijom. Po prvi put je predstavljen javnosti 1975. kada je predsednička komisija poznata i kao Rokfelerova pokrenula istragu. Ipak, mnoge stvari vezane za projekat ostale su nepoznate, budući da je tadašnji direktor CIA Ričard Helms naredio uništavanje svih podataka o MKUltra 1973. Istraga Komiteta Church i Rokfelerove komisije oslanjala se tako na svedočenja učesnika i relativno mali broj dokumenata.
U knjizi “Mandžurijski kandidat” iz 1959. jednom čoveku je veštački izmenjena svest tako da je protiv svoje volje postao ubica i deo komunističke zavere da obori vladu SAD. Roman i njegova ekranizacija zaintrigirali su mnoge ljude i pokrenuli teorije zavere u koje i dan danas veruje mnogo ljudi, a odnose se na mogućnost kontrolisanja svesti pojedinaca.
U jednom čuvenom slučaju, ubica koji je ubio predsedničkog kandidata Bobija Kenedija, Siran Siran, tvrdio je da je bio hipnotisan i nateran da ubije. Javnost ništa manje nisu podgrevali ni skandali vezani za studije o mogućnostima kontrole uma koje je sponzorisala vlada SAD.
Sada novi dokumentarac koji će biti emitovan na kanalu Discovery pokušava da otkrije da li je zaista moguće naterati nedužne ljude da bez svoje volje postanu hladnokrvne ubice.
Eksperimentalni psihopatolog Sintija Mejerburg koja nadgleda sprovođenje istraživanja kaže: “Nauka je tek počela da spoznaje kako mozak funkcioniše, a jedna od i dalje nepoznatih stvari je da li je moguće kontrolisati nečiji um.
Naučnici u studiji pokušaće da hipnotišu ispitanike posebnim televizijskim programom kojima nije rečen krajnji cilj istraživanja, a koji je zapravo “da mentalno zdravog, pojedinca koji se pokorava zakonima programira da ubije potpunog stranca”.
Da li mislite da će im to poći za rukom?
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!