Monday, May 20, 2024
HomeBlueElektrični biciklovi

Električni biciklovi


Danas je sve više onih koji koriste električne biciklove.
Na osnovu saobraćajnih zakonskih propisa, možemo da razlikujemo električne rolere, biciklove i skutere.
Roleri
Električni roleri imaju kapacitet motora od 100-250W, njegovi točkovi su mali, a sa dopunjenim akumulatorom mogu da pređu 5-15km pri maksimalnoj brzini od 15-20km/h. Na nekim rolerima se nalaze ugrađena sedišta, tako da se na ovakav način obezbeđuje veći komfor. Uglavnom se ne preporučuje za drumski saobraćaj, nego za vožnju unutar teritorije industrijske zone.
Električni biciklovi
Kapacitet motora električnih biciklova je malo veći od kapaciteta rolera, i iznosi 200-300W. Točkovi su takođe većih dimenzija. Sa jednom dopunom akumulatora mogu da pređu oko 20-40km pri maksimalnoj brzini od 20-30km/h. Ovaj bicikl ima mogućnost pokretanja nogama, kada nije neophodna upotreba akumulatora.
Jačina akumulatora je jedan od odlučujućih faktora, od koga zavisi pređeni put, koji se može ostvariti jednim punjenjem. Postoje i biciklovi sa dva akumulatora, kada da se pri pražnjenju jednog, automatski uključuje drugi.
Oni, koji ne žele da se odreknu svojih starih biciklova, mogu da ga nadograde i da ga pretvore u elektronske biciklove. Ova oprema podrazumeva jedan prednji točak sa motorom, jedno kvačilo, kablove i akumulator, dakle, sve one komponente sa kojima se za jedan sat stari obični bicikl može pretvoriti u električni.
Skuteri
Elektronski skuteri izgledom veoma mnogo liče na klasične motore.
Motor se nalazi smešten na zadnjem točku, a kapacitet mu je između 300-1500W. Skuteri imaju šire točkove, a sa jednom dopunom akumulatora mogu da pređu oko 80km pri brzini od 40-60km/h.
Vrsta električnog bicikla se uglavnom bira u zavisnosti od potreba korisnika, njihove namene i u zavisnosti od toga koliko kilometara se želi preći sa njima. Bilo koja vrsta da se odabere, svakako će biti efikasnija od pešačenja, sa kojim se obično postiže maksimalna brzina od 5km/h. Upotreba nekog od navedenog prevoznog sredstva, svakako će smanjiti vreme prelaska određenog dela puta u odnosu na pešačenje.
Cena električnih biciklova je malo veća od cene tradicionalnih biciklova, ali su i ovako dosta popularni.
Pored toga što imaju troškove održavanja i što se mora voditi računa o tome da se akumulator redovno puni, svakako su jeftinija od svojih srodnika, koji rade na benzin. Jeste da se mogu kretati manjim brzinama, ali ipak mogu poslužiti svrsi.
Za upoređivanjem ovih električnih biciklova sa automobilima zaista nema potrebe, jer u odnosu na njih zaista jeftina i efikasna prevozna sredstva, koja su veoma popularna među mlađom populacijom, koji još uvek raspolažu ograničenim budžetom.
Izvor: http://www.venerabike.com/

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!