Wednesday, July 17, 2024
HomeGreenGeberit u borbi za štednju vode

Geberit u borbi za štednju vode

Zabrinjavajući trend porasta potrošnje vode u domaćinstvima širom sveta je učestao, a ukupna godišnja potrošnja vode u svetu svake godine poveća se za oko 6%. Poznato je da su vodeni resursi ograničeni usled porasta broja stanovnika, klimatskih promena i sve većeg zagađenja. U razvijenim zemljama se beleži velika potrošnja pijaće vode, pa tako jedno prosečno evropsko domaćinstvo na dan potroši 180 l po stanovniku, od čega svaka osoba 60 l  iskoristi samo za ispiranje toaleta! Dok stanovnik zemalja u razvoju dnevno potroši samo 10 l vode na dan, u modernim društvima se samo na ispiranje WC školjke pri jednoj upotrebi iskoristi 9 ili čak 12 l.

Čak jedna šestina svetske populacije nema pristup pijaćoj vodi i kao posledica toga 6000 dece svakodnevno umire, dok se u evropskim kućama neracionalno troši pijaća voda, dnevno najviše na ispiranje toaleta. Primera radi,kada se jednom pusti voda iz vodokotlića potroši se onoliko vode koliko jedna osoba u zemljama u razvoju na dan upotrebi za piće, pranje, kuvanje i čišćenje.

Ukoliko je vodokotlić neispravan i voda konstantno teče u tankom mlazu, u jednom danu nepotrebno iscuri 88 litara pijaće vode dok recimo žene u Aziji i Africi prepešače po 6km da bi našle pijaću vodu.

Prosečna potrošnja od 10 l po upotrebi vodokotlića se može smanjiti, ugradnjom i korišćenjem modernih vodokotlića koji isti učinak postižu i sa dvostruko manjom količinom vode. Današnji Geberit štedni vodokotlići koriste 3 l za malu količinu i 6 l za veliku količinu ispiranja WC školjke

Upotrebom Geberitovih vodokotlića sa dvokoličinskim ispiranjem sa dve opcije ispiranja, veće ili manje, postignuta je ušteda vode u svetu na godišnjem nivou 1,5 biliona litara, što odgovara četrnaestodnevnoj potrošnji vode u svim domaćinstvima u Evropi.

Ušteda je svake godine veća pošto sve više ljudi montira štedne vodokotliće.

Svako od nas može veoma lako biti društveno odgovorna osoba, dajući svoj doprinos očuvanju planete. Racionalno trošenje vode postaje potreba planete svakog dana, na svakom mestu i u svakoj prilici a pogotovo u svom kupatilu jer se tu  najviše vode nepotrebno potroši. Tuširanje umesto kupanja u kadi velikom količinom vode, zatvaranje česme prilikom pranja zuba su neki od načina, a ukoliko nemate moderni vodokolić obavezno ga zamenite. Na našem tržištu postoje vodokotlići pomoću kojih se reguliše  količina vode za ispiranje WC-a poput Geberit ugradbenih vodokotlića sa mogućnošću dvokoličinskog ispiranja, kao i Geberit nadzidni vodokotlici AP116, AP116plus, i AP117,  čijom upotrebom ćete potrošiti znatno manje vode na dnevnom nivou. Geberit, evropski lider na polju sanitarnih tehnologija, posebno je motivisan da pruži najviše standarde svojim potrošačima i postavlja standarde u oblasti očuvanja i štednje vode.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!