Thursday, June 20, 2024
HomeOrangeGrčka: Sitonija – Istočna obala

Grčka: Sitonija – Istočna obala

U samom srcu Halkidikija, najsunčanijoj oblasti severne Grčke, nalazi se jedno od tri poluostrva – Sitonija. Sitonija je savršeno mesto za ljubitelje prirode, tišine i pustih plaža. Poluostrvo obiluje prelepim peščanim plažama, živopisnim uvalama, borovim šumama i plantažama maslina. Sitonija je pravo mesto za uzbudljiv, ali i miran porodični odmor. Takođe, ni zaljubljeni neće pogrešiti ako baš ovo pitomo poluostrvo odaberu za mesto godišnjeg odmora.

NIKITI je prvo mesto na Sitoniji na koje se nailazi iz pravca Soluna (110 km). Selo je podeljeno na dva dela, između kojih prolazi glavni magistralni put: Stari Nikiti, nalazi se 2 km od obale, između magistrale i brda, i Novi Nikiti, između magistrale i mora gde su skoncentrisani hoteli i pansioni. Po selu su razbacane taverne i kafei, kao i prodavnice lokalnih proizvoda, pre svega meda. Plaže su dobre i peščane, a kuće u starom gradu tradicionalno kamene. Nikiti je jedno od najstarijih mesta u Grčkoj. Put se od Nikitija račva, levo na istočnu stranu Sitonije koja gleda na Atos, i desno na zapadnu koja gleda na Kasandru.

ORMOS PANAGIAS je prvo mesto na istočnoj obali – mirno selo sa malenom lukom, iz koje se organizuju dnevni izleti na Atos (Svetu goru). Malo ribarsko mestašce sa nekoliko vrhunskih ribljih restorana (taverni) i ribarnicama gde se po najpovoljnijim cenama može kupiti sveža riba.

LIVARI je prirodna simbioza mora, jezera, trske i peščanih prevlaka sa pogledom na DIAPORO ostrvo koje dominira u arhipelagu od 13 manjih ostrvaca.

VOURVOUROU je zanimljivo mesto sa peščanim plažama, stenovitim ostrvcima i pećinama, borovom šumom,  mnogo lepih objekata i hotela često sa bazenom. Vourvourou je idealno za porodice sa decom, jer je mesto mirno i tiho, a voda plitka. Jednim delom obale se nižu vikendice, koje pripadaju vikendašima iz Soluna.

Vourvourou je vrlo privlačan i za ronioce, jer se nedaleko od obale na dubini od 20 metara nalazi koralni greben.

Na putu od Vourvourou do mesta Sarti sledi najegzotičnije plaže Sitonije i serija odlično opremljenih autokampova.

KARIDI BEACH je prelepa peščana plaža sa peskom izrazito bele boje i morem boje tirkiza. Borovi se spuštaju do same obale na samo nekoliko metara od vode, pa prirodnog hlada ima mnogo. Inače plaža je izuzetno pogodna za porodice sa malom decom zbog plitke i tople vode. Pogled iz vode je fascinantan, a peščani sprudovi su na svakom koraku.

ZOGRAFOU BEACH je  šljunkovita plaža i sa gotovo vertikalnim stenama koje prave prirodni hlad naročito u popodnevnim satima. Sa druge strane nalaze se slojevite stene sa stazom koja vas vodi duboko u njih. Voda je zelene boje sa malo krupnijim oblucima, a okruženje plaže i kamp nalaze se u zelenilu, kombinaciji četinara i listopadnog drveća.

BAHIA BEACH je peščana plaža sa svom modernom plažnom infrastrukturom, ležaljke, suncobrani, dvosedi, trosedi, klub garniture, separei, baldahini, tuševi, toalet… a sve novo, novo, novo!

BANANA BEACH je plaža  sa sitnim šljunkom, suncobranima od prirodnih materijala, onih što ih vetar ne pomera. A voda… ZELENA, ali stvarno! U vodi pesak, onaj sivkasti kao Dunavski, pa uz odsjaj drveća, voda ZELENA. S leve strane primećene formacije TOPLESS/DOWNLESS tek da se zna. Znaju ljudi šta valja, em zdravo, em nema onaj osećaj, mokar kupaći.

MANASSU/ONEIROU BEACH je plaža je sa šljunkom, na nekim mestima i krupnijim, ali tu su drvene staze, bele naravno, koje vas vode do same vode. Šljunak se nastavlja i u vodi, ali dno vrlo brzo prelazi u dubinu, pa se plivati mora. Jedno zaista lepo i prijatno mesto, naročito za one koji vole stvari u trendu.  S desna kamp A klase ONEIROU, a sa leva Beach Bar/Taverna MANASSU. A napred PLAŽA SNOVA. Svi sadržaji dostupni. Hrana, piće, tuševi, toalet, prodavnica, ležaljke, suncobrani, dvosedi, separei, baldahini, a sve BELO, BELJE, NAJBELJE. Muzika prava, ona opuštajuća, prijatna.

ARMENISTIS BEACH je velika peščana plaža sa svim mogućim sadržajima jer KAMP ARMENISTIS je klasifikovan  A kategorijom, a to znači ima sve.  Plaža je zaista impozantna, uredna, čista, a more najbolje Sitonsko.

MEGA PORTOKALI je možda najbolja plažu na istočnoj obali Sitonije. Korenje borova uz samu obalu  napravilo je prirodne stepenice ispunjene peskom, pa po njima prilazite s desna, a onda videćete već, stazica kroz stene, par zavijutaka i sišli ste u raj. Plaža nema sadržaje tipa suncobrani, ležaljke, beach barovi, ali je zato PRIRODA… Belopeščana plaža, karipsko tirkizna boja vode, a na 50 cm od guste borove šume čiji miris udružen sa bojama koje vam ispunjavaju vidik prelaze u blagi sedativ za dušu. Uživancija u svim do sada otkrivenim dimenzijama. A sve sa pogledom na Atos, FANTASTIČNO. Ulaskom u vodu obradovali ste stopala dodirom somota, a pesak koji ga formira proteže se daleko u levo tako da, možete plivate, možete hodate… kako vam volja. Sa desne strane stene one bele, prošarane narandžastiom bojom, a borovi svuda, i cvrčci. Stene sa leve strane, u daljini, okupljanje pristalica, kupaća oprema ne, naravno… Ako ovde dođete u poslepodnevnim časovima suncobran vam nije potreban, dosta je prirodnog hlada.

ORANGE BEACH je najpopularnija plaža na Sitoniji, lepa, peščana kako na obali tako i u vodi, beach bar na samoj plaži. Ponuda tipa šareni napici nepoznatog sadržaja, sendviči u evro standardima, sladoled. Konzumacija obavezna ako hoćete u ležaljku i pod suncobran. Nešto malo mesta za suncobran/ležaljka set u sopstvenoj režiji, ali onda niste fency i u trendu.

KAVOUROTRIPES prevedeno sa Grčkog znači prilepak, a to valjda ukazuje da ćete se zalepiti ili primiti na ovaj kompleks koji iritira sva čula. Plaža se sastoji od dve veće i nekoliko manjih peščanih uvala, a na kraju prelazi u stene. Pesak naravno beli, a voda  plitka do 20 m od obale, boja tirkizna. U zaleđu borovina u velikim količinama. Tamo gde počinju stene teritorija je nudista, a uvala najčešće zauzeta od strane Gey populacije.

PLATANITSI BEACH se sastoji od dva dela. Jedan deo je  peščana plaža, a drugi stenoviti deo sa ušuškanim malim peščanim uvalicama, pa izvolite birajte. Peščana plaža je zaista izuzetna, beli pesak, tirkiz ka pučini, sve lepo, čisto, uredno, a na samom pesku AFRICAFE Beach Bar koji ovo mesto drži na visokom stepenu popularnosti ceo dan, a često i celu noć. Izuzetno posećeno mesto, u trendu, sa sadržajima koji raspoloženje drže na maksimumu. Ovde mladost Halkidikija pronalazi zabavu na plaži dostojnu priče i preporuke. Plaža, vrhunska, suncobrani, ležaljke, lifeguard, ali i gužva u sezoni kao kolateralna šteta izuzetne popularnosti. Ima i klub za ronjenje uz mogućnost rentiranja opreme.

SARTI je relativno veliko turističko mesto, sa ogromnom peščanom plažom i dobrim pogledom na Atos preko puta. Prelepa plaža duž celog mesta uglavnom peščana ili sa sitnim šljunkom, kako gde. Sarti se sastoji iz dva dela, stari deo severniji i novi deo južniji. U starom delu plaža je stazom za šetanje odvojena od bašti taverni koje se u nizu oslanjaju jedna na drugu. Na plaži su suncobrani, ležaljke svih mogućih boja i oblika tako da je komfor plažiranja zagarantovan dok pijuckate ili grickate razne đakonije iz obližnjih taverni i kafića, a sve to sa najdirektmijim pogledom na vrh Atosa. U ovom delu plaža malo oštrije prelazi u vodenu masu čisto plave boje. U starom delu Sartija plaža nije zauzeta u komercijalnom smislu, pa možete da se raširite do mile volje. Obavezno posetiti Dzordzov pab. Vlasnik ima 70 godina a animira goste sviranjem saksofona, pusta odlicnu muziku, časti tekilom ili uzom goste koji mu se posebno svide i kad krenes kuci obavezno se izljubi sa tobom. Ima odlican podijum za igru i bude uvek veselo.

PLATANIA BEACH je prelepa peščana plaža na kojoj nikad, ali baš nikad nema gužve. Ukoliko se nađete na ovoj plaži obavezno ponesite suncobran i ležaljke jer na samoj plaži nema hlada, ni prirodnog, ni onih  od beach barova.

GOA BEACH je peščana plaža na obali, a sa većim kamenim oblucima u vodi, pa malo žulja kada ulazite u istu. Ali činjenica da je plaža jedna od najtrendijih pomoćiće vam da sitni nedostaci ostanu neprimećeni. Beach Bar u Jamaica fazonu, drvo, trska, suvi palmini listovi i ritam, ritam koji vas održava u stand by-u non stop. NEMA OPUŠTANJA! Ponuda raznih likvidnih sadržaja gotovo beskonačna, pa svi koji vole cevčice, šarene boje i egzotične nazive nalaze radost tu u Goi. Ovaj bar organizuje  razne muzičke svetkovine. Mnogi DJ virtuozi potrudiće se da atmosfera bude još vrelija. I izgleda da uspevaju u tome. Naime noć na Goi je najduža na Sitoniji, ludilo, provod, noćno kupanje u moru osvetljenom reflektorimama.

SYKIA BEACH je ogromna peščana plaža koja pleni svojom veličinom i lepotom. U blizini plaže nalazi se nekoliko kampova ušuškanih u zelenilo. Inače ovde smo pronašli najniže cene ribe (od 20-30 evra) i Beach Bar DEL MAR sa vrh muzikom i vizuelnim doživljajem. Karakteristika ove uvale je plitko i toplo more s tim da nailazite na mnoge peščane sprudove pa je ovo raj za porodice sa malom decom. Naime i do 30 morskih koraka, voda jedva do kolena. Poseban doživljaj imaćete u kasnim popodnevnim časovima. Naime u zaleđu Sykie su veća brda koja zaklone sunce, pa dolazi do onog fenomenalnog efekta prelamanja crvene boje tako da nebo i more porumene.

VALTI BEACH je još jedna lepa peščana plaža na kojoj ćete obično biti potpuno sami i uživati u sopstvenoj režiji. Ogromne stene, ostaju vam sa desna, odjednom prestaju i tu počinje belo/žućkasti pesak koji se dobrim delom nastavlja i u moru blago zelenkaste nijanse.

LIMANAKI BEACH je plaža peščana, ni mala, ni velika, uvala gde je more uvek mirno, ima barke i male ribarice i 3  taverne u nizu. Prva na daleko poznata 5 STEPS IN THE SAND, reklamiraju je kao vrata raja, valjda gastronomskog, ali lepote prirode zasigurno. Mi se ipak odlučujemo za drugu u nizu ZAMBAKOS. Prelepa taverna gde možete konzumirati more u najizvornijem obliku (predlog mussels in Saganaki), a po povoljnim cenama i u domaćem ambijentu.

TOURKOLIMNIONAS BEACH je plaža u istom fazonu kao i LIMANAKI samo nekako još ušuškanija, toplija i pod idealnim uglom na putanju sunca kada je na zalasku. Zato je ovde DEFINITIVNO najlepši zalazak sunca na Halkidikiju pa predlažemo da se tu i nađete kada mu vreme jeste.

KLIMATARIA BEACH je oaze, spoja lepota prirode, magičnih boja, trendi plažne infrastrukture i peska belog onog istog kao na Orindžu.  Plaža je čisto peščana u celoj dužini, a pesak se nastavlja u moru i to kao plićak do nekih 20  morskih koraka. Zatim polako prelazi u dubinu gde plivati se mora. Desni deo plaže zauzet je plažnim setovima (suncobran + ležaljke) od strane tri Beach Bara koji svaki svojim bojama, muzikom i ponudom pića i/ili hrane pokušavaju da pridobiju vašu pažnju.

KRIARITSI BEACH je prelepa peščana plaža, velika, čista do perfekcije, ali skrivena od pogleda, a i pristupa. Pa ipak ovom storijom dovodimo vas i na ovu lepoticu. Levi veći deo plaže je u wild varijanti, nedirnut, netaknut ali zato se osećate slobodno i opušteno.

KALAMITSI je mesto je  za usamljene, maštare, umorne, već zaljubljene… nema pošta, nema banke,  IMA DUŠU !!! . Kalamitsi je na Sitoniji najudaljenije mesto od Soluna (160 km).

KALAMITSI BEAC je peščana plaža, za raspamećivanje, čisto svetlo plavo more, 2/3 sa i 1/3 bez plažne infrastrukture, pa ko kako voli. Muzika u izboru Beach Bara CAVO KALAMITSI odlična, a potpuno novi Beach Bar CHICA ozbiljno preti da preuzme primat. koji nas je pratio još tamo negde od Manassua. Kada se nauživate u vizuelnim i morskim zadovoljstvima sledeći su na redu gastronomski užici. Provereno, više puta overeno mesto taverna GIORGIAKIS, sa baštom u cveću i bašticom u hladovini tik uz plažu. Bašticu probati uveče kada vam je sadržaj stola osvetljen malim gasnim lampama tako da je atmosfera krajnje prijatna i intimna. Gratis slatkiš obavezan pre donošenja računa.

THALATTA BEACH je izvanredna peščana plaža sa Beach Barom u punoj opremi u levom, slobodnim prostorom u srednjem i kampom  u desnom delu. Voda čista, modro zelena zbog žućkastog peska koji relativno strmo i brzo prelazi u dubinu. Mnogi vodeni sportovi uključujući WINDSURF u ponudi, pa izvolite.

PANORAMA KALAMITSI – Na gotovo najvišoj tački uspona restoran sa dve bašte, aperitiv barom i pogledom, magičnim i očaravajućim na KALAMITSI sve sa okolinom i naravno vrh Atosa. U zavisnosti od doba godine kada se ovde nađete možete naići na lijandere  u cvatu, roze i bele i cveće raznih boja. Bez obzira na doba godine, umiljate mace u primetnom broju. A tu su i figure antičke i mitske ukomponovane u fasadu ovog izuzetnog objekta.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!